Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Din frygt kan gå i arv - teaser
Mens - Genetica

Nieuw inzicht: angst kun je erven

Uit proeven met muizen blijkt dat angst op drie generaties kan overgaan. De onderzoekers denken dat geërfde angst soms gevallen van stress en posttraumatische stressstoornis kan verklaren. Trauma's van de ouders zouden op de kinderen zijn overgegaan.

Onderzoekers van de Emory University in de VS zijn erachter gekomen dat angst bij muizen op zeker drie generaties kan overgaan. Ze lieten een groep muizen een bepaalde geur ruiken, terwijl ze de dieren stroomstootjes gaven. De muizen werden al snel bang voor de geur, en deinsden ervoor terug. Hun jongen bleken hetzelfde reactiepatroon te laten zien.

Muizen erfden angst

Om te testen of die reactie een kwestie van opvoeding of genen was, haalden de onderzoekers de muisjes in een nieuwe proef weg bij hun bange ouders, en lieten ze de diertjes opgroeien bij niet-getraumatiseerde muizen.

Maar het patroon herhaalde zich, de jongen waren nog steeds banger dan jongen van niet-getraumatiseerde muizenouders. Het experiment toont met grote waarschijnlijkheid aan dat de angst geërfd was, en niet het resultaat van de omgeving.

Geërfde angst komt door epigenetica

Zogeheten epigenetische processen, die de genen aan- en uitzetten, verklaren de geërfde reactiepatronen. Het DNA verandert niet, maar genen worden in- of uitgeschakeld, waardoor het gedrag verandert.

Epigenetische 'instellingen' zijn overerfbaar, wat betekent dat dieren zich sneller kunnen aanpassen aan een veranderende omgeving dan wanneer het DNA zelf zou moeten veranderen, want dat gaat langzaam.

De wetenschappers denken ook dat geërfde trauma's een aantal gevallen van stress en posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij mensen kunnen verklaren. Trauma's van de ouders zouden dan op hun kinderen zijn overgegaan.

Lees het artikel: Angst kun je erven Wil je meer weten over geërfde reacties en angst? Lees dan het hele artikel uit Wetenschap in Beeld 1/2015.

Lees ook:

PTSD Soldier
Psychologie

Posttraumatische stressstoornis - PTSS

1 minuut
5 myter om dna
DNA

5 aannames over je DNA

9 minuten
DNA

Nieuwe test vindt de killers in je brein

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg