Roodharigen hebben betere genen

Mannen en vrouwen met rood haar zijn opvliegend, gevoelig en kleinzerig. Er doen allerlei verhalen de ronde over roodharigen, maar uit onderzoek blijkt dat het gen voor rood haar wel degelijk bijzondere eigenschappen met zich meebrengt.

Julianne Moore, Mick Hucknall, David Caruso en Gillian Anderson mogen het gen MC1R wel op hun blote knieën bedanken.

Dit gen is namelijk verantwoordelijk voor de rode lokken die (in meerdere of mindere mate) hebben bijgedragen aan het succes van deze zangers en acteurs.

Maar MC1R doet mogelijk meer dan alleen de haren rood kleuren, blijkt uit diverse onderzoeken naar de eigenschappen van roodharigen.

Roodharigen houden van pittig eten

Er wordt wel gezegd dat mensen met rood haar minder goed tegen pijn kunnen dan anderen en dat ze (misschien om dezelfde reden) meer anesthesie nodig hebben om te worden verdoofd.

Maar in 2012 bleek al uit onderzoek van de Deense universiteit van Aalborg dat roodharigen alleen sterker reageren op bepaalde soorten pijn, zoals kiespijn en extreme kou.

Ze konden juist beter dan andere mensen tegen de pijn van prikken en druk en het brandende gevoel van pittig eten.

Bij de werking van medicijnen zie je iets soortgelijks: hoewel roodharigen inderdaad moeilijker te verdoven zijn, reageren ze beter dan gemiddeld op bepaalde soorten medicijnen.

Zijn roodharigen slimmer?

Volgens de Deense onderzoekers lijkt het erop dat MC1R, samen met de subgroepen MC2R, MC3R en MC4R, betrokken is bij centrale functies in de hersenen.

Mogelijk heeft het gen zelfs een rechtstreeks verband met de intelligentie. Een Brits-Amerikaans onderzoek liet zien dat roodharigen vier keer zo veel kans hebben om uitvoerend directeur te worden dan anderen binnen dezelfde demografie.

Lees ook:

X-ray scull
Genetica

Genen: Wat wil jij weten over jezelf?

3 minuten
5 myter om dna
DNA

5 ideeën over je DNA

9 minuten
DNA

Baby geboren met DNA van drie ouders

0 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!