Shutterstock
Man met dikke buik

Onderzoekers vinden uitknop van obesitas

Een groot onderzoek heeft een zeldzame mutatie aan het licht gebracht die het moeilijker maakt om aan te komen. Nu hopen de onderzoekers dat ze de nieuwe ontdekking kunnen inzetten tegen obesitas, die jaarlijks miljoenen levens kost.

Een uitgebreide studie heeft een gen aan het licht gebracht dat een grote invloed op de stofwisseling blijkt te hebben.

Door het gen bij muizen uit te schakelen, kwamen de proefdieren slechts half zo veel aan, hoewel ze een vetrijk dieet kregen.

De onderzoekers hebben wellicht de genetische code voor obesitas gekraakt en hopen nu dat er snel behandelingen voor mensen kunnen worden ontwikkeld.

Analyse bracht zeldzame mutatie aan het licht

Het internationale team vond het belangrijke gen na een onderzoek van 640.000 DNA-monsters van mensen in de VS, Mexico en het VK.

Door het DNA te vergelijken met de BMI-cijfers ontdekten de onderzoekers dat het gen GPR75 een grote invloed had op overgewicht.

Mensen met een zeldzame mutatie in het GPR75-gen wogen gemiddeld 5 kilo minder dan degenen zonder.

De mutatie schakelt één kopie van de receptor van het gen uit en halveert, volgens de analyse van de onderzoekers, de kans om dik te worden.

Mutatie houdt gewicht laag ondanks vet eten

Om het verband te verifiëren deden de onderzoekers een experiment met muizen. Bij de ene groep werd één kopie van hun GPR75-gen gedeactiveerd, terwijl de andere als controlegroep fungeerde met intacte genen.

De muizen kregen vervolgens veel vet voedsel. En de resultaten zien er veelbelovend uit.

Dna helix på blå baggrund
© Shutterstock

Het obesitasgen

  • GPR75 is een zogeheten G-proteïnegekoppelde receptor, die wordt geactiveerd in de hypothalamus – een hersengebied dat o.a. de stofwisseling, honger en dorst regelt.
  • Er zijn verschillende GPR-genen en die dienen als een soort portiers die bepalen welke signalen in onze cellen worden doorgegeven.
  • Als GPR-genen zich koppelen aan een molecuul, komt de productie van signaalstoffen op gang.
  • Tot nu toe kennen wetenschappers twee moleculen die het GPR75-gen activeren.

De gemuteerde muizen kwamen gemiddeld 44 procent minder aan dan de controlegroep.

Gentherapie tegen obesitas

De onderzoekers weten nog niet zeker welke rol het GPR75-gen speelt in relatie tot gewicht. Omdat andere GPR-genen signaalstoffen naar de cellen sturen, wordt vermoed dat het gen de stofwisseling kan regelen.

Tot dusver zijn er twee moleculen bekend die het gen activeren, maar nog geen die het deactiveren. Als onderzoekers deze stof vinden, zou GPR75 een soortschakelaar voor obesitas kunnen worden, waarbij een injectie of pil op de knop zou kunnen drukken.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO sterven er elk jaar 2,8 miljoen mensen aan obesitas.

Het artikel kwam voor het eerst uit in 2021.