Hoe krijg je verschillende kleuren ogen?

Verschillende kleuren ogen kunnen in je genen zitten en kunnen dus van generatie op generatie overgaan. Maar ze kunnen ook in de loop van je leven ontstaan, als je letsel aan je oog of een oogziekte oploopt.

Verschillende kleuren ogen noemen we heterochromie en ze kunnen erfelijk zijn.

© Ismail Hakki Demir/Anadolu Agency/Getty Images

Al is het vrij zeldzaam, toch hebben sommige mensen twee verschillende kleuren ogen.

Dit fenomeen kan aangeboren zijn of later in je leven ontstaan.

De kleur van je ogen geeft aan hoeveel er van het pigment melanine in de iris van je oog zit, dat ook wel het regenboogvlies wordt genoemd.

Melanine bepaalt de kleur van je oog

Met kleine hoeveelheden van het pigment heb je blauwe ogen, een redelijke hoeveelheid kleurt je ogen groen of lichtbruin, terwijl een grote hoeveelheid de iris een donkerbruine tint geeft.

Als elk oog zijn eigen kleur heeft, is dat te danken aan een ongelijke verdeling van de melanine in de irissen.

Deze toestand wordt ook wel heterochromie genoemd en kan bepaald zijn door je genen of ontstaan zijn in verband met een ziekte, zoals een chronische infectie van het regenboogvlies.

Oogdruppels kunnen de kleur veranderen

Daarnaast kunnen bepaalde soorten oogdruppels tegen oogziektes zoals groene staar speciale stoffen bevatten die het pigment in de irissen van je oog kunnen veranderen.

Lopen je ogen klein of groot letsel op, dan kunnen er lokale bloeduitstortingen ontstaan die donkere ophopingen van ijzer op je iris achterlaten.

Eén oog kan twee kleuren hebben

De pigmentatie van het oog kan ook alleen in één oog variëren.

© Konoco56

Een gedeelte van je oog kan ook anders gekleurd zijn dan de rest of een andere kleur kan vanuit de pupil uitstralen, als je zogeheten sectoriële heterochromie hebt.