Gentest brengt je toekomst aan het licht

Je hoeft alleen maar een beetje speeksel af te staan – dan kan een gentest je vertellen of je risico op kanker of alzheimer loopt. Maar wil je dat wel weten?

Gentest topbillede

Als iemand de deur naar je toekomst zou kunnen openen, zou je dan naar binnen kijken? En wat als je erachter kwam dat enge ziekten als alzheimer of kanker in het verschiet liggen?

Een nieuwe, snelle gentest kan nu de zwakke punten van je erfelijk materiaal aan het licht brengen.

Alles wat je hoeft te doen is een speekselmonster afstaan, in een kliniek of door het zelf in te sturen. Twee dagen later heb je de uitslag.

Gentest brengt ziekten aan het licht

Tests die genetische aanleg voor ziekten aan het licht brengen, zijn gebaseerd op een methode waarbij wetenschappers in het DNA naar zogeheten markers kijken, die zijn verbonden met een ziekte.

Bepaalde mutaties in een gen, of markers, geven een verhoogd risico om een ziekte te ontwikkelen. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt weet niemand, maar het risico is significant hoger als je de marker hebt.

Zo leiden mutaties in het gen brca1 of brca2 tot een risico van 40 tot 80 procent om borstkanker te ontwikkelen. Europese vrouwen zonder dat gen hebben een risico van iets meer dan 10 procent.

Felle concurrentie op de markt voor gentests

Meerdere bedrijven bieden een gentest aan voor ziekten als borstkanker, agressieve oogaandoeningen en diabetes.

Nog maar tien jaar geleden kostte het laten uitvoeren van een gentest tienduizenden euro's.

Maar de techniek heeft zich zo snel ontwikkeld dat een test van een groot aantal markers al vanaf 100 euro beschikbaar is. En de concurrentie is zo fel dat de prijzen voortdurend dalen.