Meisje geboren met DNA van drie ouders

Voor de allereerste keer heeft een onvruchtbaar echtpaar een kind gekregen met behulp van een bijzondere techniek die het erfelijk materiaal van drie mensen combineert. Het meisje heeft DNA van de moeder, vader en een donor.

© Shutterstock

Op 5 januari is er een meisje geboren met behulp van een nieuwe, speciale techniek die nog nooit eerder was gebruikt voor mensen die geen kinderen kunnen krijgen.

Een Oekraïens echtpaar had al tien jaar geprobeerd om zwanger te worden. Het lukte wel om de eitjes van de moeder te bevruchten, maar voordat ze zich in de baarmoeder konden nestelen, stopten ze telkens met groeien.

Door het DNA van drie ouders te combineren heeft het echtpaar nu eindelijk een gezonde dochter. Deze techniek heet `pronuclear transfer´.

Embryo geïmplanteerd in moeder

Artsen van de Nadiya Clinic in Oekraïne zijn erin geslaagd om het eitje van de moeder te bevruchten met het zaad van de vader – iets wat eerder ook al was gelukt. De toestand voordat het eitje en het sperma samensmelten wordt pronucleus genoemd en deze pronucleus werd geïmplanteerd in het eitje van een vrouwelijke donor.

Daar kon het uitgroeien tot een embryo dat vervolgens in de baarmoeder van de moeder werd geplaats, waar het zich verder kon ontwikkelen.

Einde aan erfelijke ziekten

De methode die bij dit echtpaar werd gebruikt, pronuclear transfer, is een soort mitochondriale donatie: een verzamelnaam voor een techniek die gebruikt wordt bij vrouwen met ziekmakende mitochondriën. Bijvoorbeeld vrouwen met een erfelijke aandoening in hun mitochondriën: een bestanddeel van onze cellen dat energie produceert.

De techniek werd in 2015 goedgekeurd door het Britse Lagerhuis en mag worden toegepast bij moeders met een genetische afwijking in hun mitochondriale DNA en het afgelopen jaar is hij voor het eerst gebruikt om een baby met drie ouders te creëren.