DNA is het recept voor bomen, planten, dieren en mensen.
Het milieu zit vol DNA – eDNA of environmental DNA genoemd. Wetenschappers halen vaak eDNA uit water om het leven te bestuderen.
Maar als eersten hebben onderzoekers van de Queen Mary University in Londen rechtstreeks eDNA uit de lucht geplukt.
Holen naakte molrat bestudeerd
De onderzoekers wilden weten of ze er met eDNA achter konden komen welke dieren er in een hol of een grot leefden – dieren die ze niet konden vangen of zelfs opsporen.
Door de lucht in een ruimte met proefdieren – naakte molratten – te analyseren, konden de onderzoekers eDNA van zowel mensen als molratten opsporen. Dit is een doorbraak in het eDNA-onderzoek, en de ontdekking vergroot het potentieel van eDNA-analyse drastisch, aldus de onderzoekers.
Zeldzame of onbekende soorten zijn te vinden
De onderzoekers verwachten dat ze op termijn met de techniek zeldzame en bedreigde dieren of invasieve soorten op kunnen sporen door de lucht in een gebied te analyseren zonder de dieren te hoeven zoeken.
Het DNA komt via speeksel en dode huidcellen in de lucht terecht. Wetenschappers proberen er nu achter te komen hoe ver eDNA zich door de lucht kan verplaatsen en wat de invloed van de grootte van een ruimte is op de hoeveelheid eDNA.
Maar eerst willen ze in de buitenlucht eDNA van dieren vinden.