Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Første kvinde i verden får stamcelle-groet hornhinde.

Eerste ter wereld met hoornvlies op stamcelbasis

Weefselcellen van een levende huiddonor zijn geherprogrammeerd tot hoornvliescellen. Na een baanbrekende operatie kan een vrouw met haar ene oog weer zien – dankzij die hoornvliescellen.

Shutterstock

Een steeds slechter zicht – en het vooruitzicht om helemaal blind te worden. Zo zag het leven van een Japanse vrouw eruit, totdat ze een 0,05 millimeter dun laagje van geherprogrammeerde stamcellen over haar ene pupil kreeg.

De vrouw, die begin 40 is, leed aan een zeldzame oogziekte waarbij haar van nature in het hoornvlies voorkomende stamcellen langzaam verdwenen en schade aan het oog niet langer konden herstellen – wat hoornvliescellen normaal wel doen.

Maar de iPS-cellen (geïnduceerde pluripotente stamcellen) van een huiddonor, die tot allerlei celtypen kunnen uitgroeien, redden het zicht van de vrouw.

Daarmee is de Japanse de eerste ter wereld die een hoornvlies op stamcelbasis heeft gekregen. Met succes overigens.

Zo werkt een gezond oog

1 / 5
12345
To billede viser henholdsvis et helt øje og en fremhævet hornhinde.
© SCIENCE PICTURE COMPANY/SPL &CLAUS LUNAU & JACOPIN/BSIP/SPL

Geherprogrammeerde stamcellen

Begin maart 2019 verleende het Japanse ministerie van Volksgezondheid zijn goedkeuring aan stamceltests bij patiënten met hoornvliesaandoeningen.

Een onderzoeksteam van Osaka University kreeg toestemming om uit iPS-cellen nieuwe hoornvliezen te kweken voor vier mensen, van wie de Japanse de eerste is.

Om de – in dit geval – huidcellen van een huiddonor te herprogrammeren tot stamcellen, moet de ontwikkeling van de huidcellen worden omgedraaid: ze moeten worden teruggebracht tot het embryonale stadium.

Aan de huidcellen worden een groeimedium en een groeifactor toegevoegd in een petrischaal, waarna ze zich transformeren tot de zogeheten iPS-cellen.

Andere stoffen in de petrischaal herprogrammeren de stamcellen zodanig dat ze een samenhangend laagje hoornvliescellen gaan vormen, en daarna wordt het hoornvlies in het oog aangebracht ter vervanging van het eigen hoornvlies van de patiënt.

In Japan wordt veel onderzoek gedaan naar iPS-cellen, die ook patiënten met ruggenmergletsel en de ziekte van Parkinson hebben geholpen.

Lees ook:

wilde zwijnen fukushima TOP
Dieren

Nucleaire wilde zwijnen teisteren Japan

2 minuten
Hersenen

Stamcellen weren MS uit de hersenen

11 minuten
Mens

UIT DE ARCHIEVEN: Iedereen kan beul worden

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg