Shutterstock

Duel: Wat bevat meer bacteriën, een hondenvacht of een baard?

Honden rollen door viezigheid en stinken als ze nat zijn. Maar hoe vuil is hun vacht eigenlijk vergeleken met een volle baard?

Een baard bevat meer schadelijke bacteriën dan een hondenvacht, aldus een studie aan de Hirslanden Klinik St. Anna in Zwitserland.

De kliniek onderzoekt honden en mensen met dezelfde MRI-scanner, en wilde nagaan of dat wel hygiënisch verantwoord is.

Tot hun verbazing was het niet alleen verantwoord – de honden waren zelfs hygiënischer dan de bebaarde mannen.

39 procent van de baarden is ongezond

De onderzoekers namen monsters van 18 baarden en 30 nekvachten – een van de meest onhygiënische plekken van de hond. Beide groepen waren ruim vertegenwoordigd, met mannen tussen de 18 en 76 jaar en 16 hondenrassen.

De onderzoekers keken vervolgens naar de totale hoeveelheid bacteriën in de monsters.

De resultaten waren glashelder: zeven van de 18 baarden bevatten bacteriën die slecht kunnen zijn voor de gezondheid. Ter vergelijking: slechts vier van de 30 monsters van hondenhaar bevatten gevaarlijke bacteriën.

Hoog gehalte bacteriën

Alle baarden en 23 van de 30 hondenvachten hadden een hoog gehalte bacteriën. De andere zeven hondenvachten hadden een matige hoeveelheid microben.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Hygiëne

De MRI-scanner voor zowel honden als mensen bevatte minder bacteriën dan scanners voor alleen mensen – vermoedelijk doordat hij beter werd schoongemaakt.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Schadelijke bacteriën

In 7 van de 18 monsters van baarden zaten ziekteverwekkende bacteriën, tegenover vier van de 30 monsters van hondenvachten.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Besmettingsrisico

Twee baarden en één hondenvacht bevatten de bacterie Staphylococcus aureus, die ernstige infecties kan veroorzaken als hij in de bloedbaan terechtkomt.

Shutterstock & Lotte Fredslund