Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Een Australisch onderzoeksteam heeft ontdekt dat een vitaminesupplement ernstige embryonale afwijkingen kan voorkomen.

© Shutterstock
Mens

Doorbraak: Vitamine voorkomt miskraam

Een op de vijf zwangerschappen eindigt in een miskraam, vaak zonder dat er een verklaring voor is. Nu hebben onderzoekers een vitamine ontdekt die kan voorkomen dat de ontwikkeling verkeerd gaat.

Als een zaad- en een eicel versmelten, begint er een spectaculaire explosie van celdelingen, die uitmondt in een kind. Gedurende negen maanden worden er allerlei organen, vingers en tenen aangelegd.

Maar die ontwikkeling verloopt soms niet goed, en een op de vijf zwangerschappen eindigt in een miskraam, terwijl zo’n 7,9 miljoen kinderen per jaar worden geboren met misvormingen.

Nu hebben Australische wetenschappers ontdekt dat een vitaminesupplement sommige fatale fouten die tot een miskraam leiden, kan voorkomen.

Vitamine leverde gezonde muisjes op

Ze onderzochten de genen van families waarin veel miskramen en misvormde kinderen voorkomen, en ontdekten dat er mutaties waren van de genen die voor het molecuul NAD coderen.

NAD is belangrijk voor alle cellen in het lichaam en zorgt ervoor dat ze energie hebben, genen kunnen repareren en kunnen communiceren.

Vitamine B3 helpt bij de vorming van het molecuul. Het onderzoeksteam fokte muizen met dezelfde genetische fouten als in de door miskramen geplaagde families, en gaf ze een voedingssupplement met veel B3.

Zonder supplement hadden de muizen veel miskramen en jongen met misvormingen, maar mét het supplement kregen ze gezonde muisjes.

Grote dosis is slecht voor je lever

Dat wil niet zeggen dat de wetenschappers zwangere vrouwen aanbevelen om maar los te gaan met de vitamine B3. Hoge doseringen zijn nog niet op mensen getest, en kunnen leiden tot duizeligheid, misselijkheid en – op langere termijn – leverbeschadiging.

Vitamine B9 of foliumzuur wordt al aangeraden voor zwangere vrouwen, want het kan misvormingen in de hersenen en het ruggenmerg voorkomen, en nu willen de wetenschappers onderzoeken of ze ook B3 moeten aanbevelen.

Lees ook:

Mens

Groeien je oren en neus je hele leven?

2 minuten
Sådan undgår du hedeslag
Weer

5 tips om een zonnesteek te voorkomen

5 minuten
Lichaam

7 voordelen van lichaamsbeharing

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg