Shutterstuck
kankerbehandeling

Doorbraak: nieuwe kankerbehandeling goedgekeurd

Een baanbrekende behandeling waarbij lichaamseigen cellen kanker opsporen en om zeep helpen, is onlangs goedgekeurd in de VS. Binnen een paar jaar kunnen patiënten wereldwijd er wellicht gebruik van maken.

De Amerikaanse zorgautoriteiten hebben onlangs een nieuwe methode voor de behandeling van een dodelijke vorm van kanker, die vooral kinderen treft, goedgekeurd. Het is een historische doorbraak, want het is de eerste gentherapie die beschikbaar wordt in de VS.

‘Er is een nieuw tijdperk van medische innovatie aangebroken. Nu kunnen we de lichaamseigen cellen van patiënten herprogrammeren en ze aanzetten tot het aanvallen van dodelijke kanker,’ aldus Scott Gottlieb, directeur van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit.

Lichaamscellen worden killers

Deze nieuwe methode kan wellicht een aantal van de kinderen en jongeren redden die elk jaar getroffen worden door leukemie, een zeer agressieve vorm van bloedkanker.

Artsen die de nieuwe behandeling toepassen, onttrekken immuuncellen aan het bloed van de patiënt en voorzien zogenoemde T-cellen van een nieuw gen, CAR.

Dit gen geeft de T-cellen het vermogen om de leukemiecellen in het bloed te identificeren. En als de T-cellen in de aderen van de kankerpatiënt worden gespoten, vallen ze alle kankercellen die ze tegenkomen aan.

Binnenkort in de rest van de wereld

Bij een proef van het farmaceutisch bedrijf Novartis werkte de behandeling bij 52 van 63 kinderen en jongeren met kanker.

De goedkeuring is geweldig nieuws voor kankerpatiënten over de hele wereld, want andere landen zullen mogelijk snel volgen.

De methode is goedgekeurd voor patiënten tot 25 jaar met leukemie die de B-cellen treft, als ze geen baat hebben bij andere behandelingen.

De methode heeft echter bijwerkingen. Zo kunnen de nieren belast worden met afvalstoffen.