Leven was aanzienlijk korter
Het onderwerp voor deze nieuwe studie is ontstaan tijdens een ander onderzoek uit 2019, waarbij dezelfde onderzoekers analyseerden wat te weinig vocht deed met de levensverwachting van muizen.
Ze ontdekten daarbij dat de muizen bij een langere periode met een lage vochtinname wel zes maanden minder lang leefden, wat ongeveer vergelijkbaar is met 15 mensenjaren.
In het nieuwe onderzoek keken de onderzoekers naar een omvangrijke hartstudie die al eind jaren 1980 meer dan 15.000 deelnemers in de leeftijd tussen 45 en 66 volgde. Na 25 jaar werden de deelnemers allemaal nog een keer door een arts onderzocht.
Hogere biologische leeftijd
De vochtbalans van de deelnemers, de zogeheten hydratatie, werd onderzocht door naar het natriumgehalte (zout) in het bloed te kijken. Normaal ligt het natriumgehalte tussen 135 en 146 mmol/l, en een hogere concentratie kan wijzen op te weinig vochtinname.
Alle deelnemers hadden een normaal natriumgehalte. Maar uit de analyse bleek ook dat deelnemers binnen die marge relatief veel zout hadden, namelijk meer dan 144 mmol/l, 50% meer kans hadden op symptomen die hoorden bij een hogere biologische leeftijd dan de leeftijd die ze daadwerkelijk hadden.
Hun kans op vroegtijdig overlijden was ook 21% groter dan de groep in het onderzoek met de laagste natriumgehalten.
Onderzoekers: Meer onderzoek nodig
Zelfs de deelnemers met een natriumconcentratie van meer dan 142 mmol/l hadden waarschijnlijk een grotere kans op chronische ziekten als diabetes, hartfalen en dementie. Ze leken ook 10-15% meer kans te hebben op voortijdige veroudering. Deelnemers in de interval tussen 138/140 mmol/l hadden de minste kans op ziekten.
De onderzoekers benadrukken dat ze nog geen oorzaak-gevolgrelatie hebben bewezen. De resultaten tonen niet direct aan dat te weinig vocht over een langere periode kan leiden tot een korter leven, want het kan ook zijn dat mensen die altijd goed gehydrateerd blijven gewoon meer bewegen en gezonder eten.
Maar de onderzoekers wijzen erop dat er ook laboratoriumonderzoek is waaruit blijkt dat te weinig vloeistof in dierlijke en menselijke cellen de veroudering kan versnellen. Dat komt onder meer door een groter ontstekingsgevaar, wat al eerder gerelateerd is aan snelle veroudering. Daarom vinden ze ook dat er meer onderzoek nodig is met een nog bredere steekproef uit de wereldbevolking.