Shutterstock

Deze zes eigenschappen zitten een relatie in de weg

Dit is een lijstje met eigenschappen die je beter niet kunt hebben als je de ware wilt vinden ... en houden.

Aardig, charmant, attent, goed kunnen luisteren, liefdevol en nieuwsgierig zijn allemaal woorden die veel worden gebruikt in datingadvertenties. En dat is ook geen wonder, want dat zijn de eigenschappen waar zowel mannen als vrouwen op letten als ze op zoek zijn naar ‘de ware’.

Maar hoe zit het met het tegenovergestelde – de karaktertrekken die ervoor zorgen dat je met een grote boog om een potentiële partner heen loopt?

Moet je daar niet evengoed over nadenken?

Wees schoon op jezelf

Een internationale groep onderzoekers vond van wel en besloot eerder onderzoek naar relaties te analyseren om te achterhalen op welke eigenschappen bijna iedereen afknapt.

De onderzoekers noemden de positieve eigenschappen dealmakers, omdat ze de deur naar romantische relaties openen, en de negatieve dealbreakers – ze staan iemands kansen in de weg.

Concreet staan er zes dingen op de zwarte lijst die de moeite waard zijn om te onthouden. Bovenaan staat ‘vies’. Dus als je kans wilt maken op iemands telefoonnummer en misschien zelfs op een date, zorg er dan in elk geval voor dat je schoon bent.

Aanhankelijkheid is ook geen plus

De andere vijf punten zijn verslaafd, aanhankelijk, promiscue, apathisch en ongemotiveerd.

Zowel bij mensen die een relatie al snel weer hadden beëindigd als degenen die pas na langere tijd de handdoek in de ring hadden gegooid, was vies of onfris zijn (being gross) de eigenschap die het negatiefst werd gewaardeerd. Maar aanhankelijkheid en apathie waren ook niet bepaald populair.

Het nieuwe onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Personality and Individual Differences, is uitgevoerd door een team van Tsjechische, Amerikaanse, Italiaanse en Poolse wetenschappers. Zij bekeken eerder gepubliceerde onderzoeksdata en richtten zich op 285 mannen en vrouwen tussen de 18 en 55 jaar. Het ging om Amerikanen met een middellange universitaire opleiding, van wie 95 procent heteroseksueel was en de helft een vaste relatie had.

Zwakke punten van het onderzoek

Alle deelnemers moesten een vooraf vastgestelde lijst met 49 negatieve persoonlijkheidskenmerken zo rangschikken dat de eigenschappen die ze als het grootste breekpunt voor een relatie zagen, bovenaan stonden. Hierbij was ‘vies’ de absolute topscoorder van de negatieve eigenschappen.

Zoals de onderzoekers zelf aangeven, heeft de studie een aantal zwakke punten. Een daarvan is dat de deelnemers allemaal hoogopgeleide Amerikanen zijn, en dus een relatief homogene groep mensen. Om echt een accuraat beeld te krijgen, zouden er meer categorieën en grotere groepen moeten worden onderzocht.