Familiaire ontlastingmonsters
Een van de grote vragen die de onderzoekers wilden beantwoorden, was hoe de microscopische samenleving van bacteriën en andere organismen die in je mondholte en darmen krioelen, worden overgedragen van persoon op persoon – zowel tussen generaties als tussen mensen die nauw met elkaar samenleven.
Daarom doorzochten ze 10.000 speeksel- en ontlastingmonsters uit verschillende landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Alle bacteriestammen in de monsters werden genetisch in kaart gebracht, en de onderzoekers konden ook zien of de oorspronkelijke eigenaren van de monsters familie, partners, huisgenoten of vrienden van elkaar waren.
Circa een derde gemeen
Het is een van de grootste onderzoeken ooit naar de bewegingen van microben door ons lichaam. De resultaten bevestigen dat de eerste grote uitwisseling van darmbacteriën plaatsvindt als je geboren wordt, en dat die overdracht zo langdurig is dat in de darmen van oudere mensen nog steeds bacteriën van hun moeder worden aangetroffen.
Een van de opvallendste resultaten is dat huisgenoten ongeveer 12 procent van de bacteriestammen in de darmen en maar liefst 32 procent van de bacteriestammen in de mond met elkaar deelden. Volgens het onderzoek delen we dus bijna een derde van onze mondbacteriën met degenen met wie we samenwonen. Ter vergelijking: mensen uit dezelfde bevolking die niet onder één dak wonen, hebben slechts 3 procent van hun mondbacteriën met elkaar gemeen.
Mogelijke invloed op de gezondheid
De resultaten laten zien hoe gangbaar het is om bacteriën op anderen over te brengen, zelfs als je niet zoent of seks hebt. Dat zegt een van de onderzoekers, Nicola Segata van de universiteit van Trento, tegen New Scientist.
De onderzoekers denken ook dat de overdracht van bacteriën van groot belang kan zijn voor de gezondheid. En niet per se op een slechte manier. Dat legt hoofdauteur Mireia Valles Colomer van de universiteit van Trento uit.
‘Veelzijdigheid is gunstig voor het microbioom, dus we denken niet dat het nodig is om overdracht te voorkomen. Sociaal contact kan een bron van positieve belasting zijn voor ons microbioom,’ zegt ze tegen Wetenschap in Beeld.