Deze ontdekking kan het zicht van talloze mensen redden

Patiënten met alzheimer en diabetes kunnen vaak minder goed zien, en ze missen een belangrijke stof in het netvlies. Maar onderzoekers hebben een oplossing.

Door de nieuwe studie kan het DHA-gehalte in het netvlies genormaliseerd worden, en zo kunnen netvliesaandoeningen hopelijk voorkomen of behandeld worden.

© Shutterstock

Het is geen toeval dat het eten van vis goed is voor je gezichtsvermogen. Vis bevat namelijk belangrijke omega 3-vetzuren, en vooral DHA (docosahexaeenzuur) speelt een essentiële rol.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met diabetes, alzheimer, age-related macular degeneration (AMD) en andere aandoeningen weinig DHA in hun netvlies hebben, en daardoor gezichtsproblemen ontwikkelen – ook wel retinopathie.

Kan het netvlies niet bereiken

Het is altijd een grote uitdaging geweest om het DHA-gehalte van het netvlies te verhogen met vis of visolie, omdat DHA de zogeheten bloed-retinabarrière niet kan passeren.

Het DHA in vis en veel visoliepreparaten heeft vaak de natuurlijke triglyceridevorm (triacylglycerol of TAG), die inderdaad talrijke gezondheidsbevorderende effecten kan hebben voor andere lichaamsdelen. Maar deze vorm (TAG-DHA) kan het netvlies niet vanuit het bloed bereiken.

Verbeterd omega-3 vetzuur

Maar Amerikaanse onderzoekers hebben een oplossing. Ze hebben het DHA ‘getweakt’ en de chemische vorm veranderd, waardoor het gemakkelijk de bloed-retinabarrière kan passeren.

De nieuwe vorm van DHA heet lysofosfolipide DHA (LPC-DHA), en verhoogt het DHA-gehalte in het netvlies van muizen effectief. Het onderzoek werd in maart van dit jaar gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Biochemistry and Molecular Biology.

96 procent toename van het DHA-gehalte

De muizen kregen zes maanden lang LPC-DHA toegediend, en daardoor steeg de DHA-concentratie in hun netvlies met 96 procent. Ook constateerden de onderzoekers dat de structuur en functie van de netvliezen onveranderd bleven.

‘LPC-DHA is superieur aan TAG-DHA wat betreft het verhogen van het DHA-gehalte in het netvlies. Dit kan gunstig zijn tegen verschillende vormen van retinopathie. De aanpak biedt een nieuw therapeutisch middel voor de preventie en behandeling van netvliesdisfunctie die in verband wordt gebracht met onder meer de ziekte van Alzheimer en diabetes,’ zegt onderzoeksleider Sugasini Dhavamani van de universiteit van Illinois.

Belangrijk onderdeel van hersenverbinding

In een gezond en goed functionerend oog houdt onder meer DHA de fotoreceptoren in stand. Deze speciale cellen zetten licht om in signalen die naar de hersenen worden gestuurd. Bij te weinig DHA kan het netvlies niet normaal functioneren en wordt het gezichtsvermogen aangetast.

Door de nieuwe studie kan het DHA-gehalte in het netvlies genormaliseerd worden, en zo kunnen netvliesaandoeningen hopelijk voorkomen of behandeld worden. De omega 3-dosis die de muizen kregen komt overeen met 250 à 500 mg per dag voor mensen – ongeveer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3.