Shutterstock
Haarverlies

Deze ontdekking kan haar laten teruggroeien bij muizen

Na 10 dagen lukte het al om bij oude labmuizen inactieve haarzakjes weer tot leven te wekken. Binnenkort wordt de methode bij mensen getest.

Een bekende ouderdomskwaal zijn inflexibele, stijve gewrichten. Maar er zijn aanwijzingen dat niet alleen het lichaam stijver wordt.

Met de jaren worden ook de stamcellen in je haarzakjes minder soepel, waardoor het moeilijker wordt om nieuw haar te vormen.

Nu hebben onderzoekers van onder andere Nortwestern University in de VS ontdekt hoe ze bij proefmuizen de stamcellen weer soepel kunnen maken om zo de haarproductie weer op gang te brengen.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

De sleutel tot de verhoogde haargroei ligt onder andere in het MikroRna, een groepje moleculen dat onder meer de activiteit van je genen aanstuurt – dus of een gen te veel, te weinig of precies de goede hoeveelheid eiwitten maakt.

Oude stamcellen krijgen nieuwe energie

In het onderzoek, dat werd uitgevoerd bij muizen, ontdekten de wetenschappers dat ze de stamcellen in de haarzakjes van de muizen weer zacht konden maken door de productie van het molecuul MiR-205 te verhogen.

Het bijzondere is dat het molecuul stamcellen stimuleert die al in de haarzakjes aanwezig zijn en het haar laten groeien. Het molecuul activeert dus alleen de oude, stijve stamcellen, die met de jaren waren ingeslapen.

In het laboratorium was het succes duidelijk te zien:

‘Na 10 dagen begon het haar weer te groeien,’ zegt Rui Yi, hoogleraar dermatologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine, in een persbericht.

Je haar valt uit na vijf jaar

Je hoofdhaar gaat beperkte tijd mee. Een jaar of vijf groeit het op volle kracht, dankzij stamcellen diep in je huid. Maar dan houdt de groei plotseling op.

Haargroei
© Shutterstock & Malene Vinther

1. Stamcellen bouwen haar helemaal op

Het haar begint te groeien doordat een groep stamcellen (geel) van de zijkant naar de bodem van het haarzakje beweegt. Hier zit de haarpapil, met bloedvaten (rood en blauw) die zuurstof en voeding aan de cellen leveren. De stamcellen groeien uit tot haarcellen en delen zich alsmaar, zodat er een haar groeit.

Haargroei stopt
© Shutterstock & Malene Vinther

2. Haar raakt toevoer van zuurstof en voeding kwijt

Na drie tot vijf jaar slinken het haarzakje en de haarpapil, waardoor de haar geen zuurstof en voeding meer krijgt. De groei stopt helemaal, en de haar blijft twee tot drie weken op dezelfde lengte. Circa 3 procent van de haarzakjes op een hoofd bevindt zich in dit stadium.

Haarzakje begint opnieuw
© Shutterstock & Malene Vinther

3. Haarzakje laat haar los en begint van voren af aan

Uiteindelijk laat de haar los en valt hij uit. Van de haarzakjes bevindt 5 tot 10 procent zich in deze fase, waardoor het hoofd zo’n 100 haren per dag verliest. Na drie à vier maanden worden de stamcellen van het haarzakje weer actief en kan er een nieuwe haar groeien.

Yi en de rest van het onderzoeksteam gebruikten genetisch gemodificeerde muizen en geavanceerde microscopische instrumenten om de stijfheid van de stamcellen te meten.

Het is daarom nog afwachten of de methode ook bruikbaar is voor de menselijke hoofdhuid.

‘Hierna willen we testen of we de haargroei bij muizen kunnen stimuleren door met behulp van nanodeeltjes miR-205 rechtstreeks toe te dienen in de huid,’ zegt Yi.

‘Als dat succesvol is, zullen we experimenten opzetten om te testen of dit microRNA ook de haargroei bij mensen kan bevorderen.’