Shutterstock

Deze mensen hebben een bijzonder lage kans op dementie

Onderzoekers wijzen op een factor die ons klaarblijkelijk kan beschermen tegen dementie.

Iedereen kan dementie krijgen, maar we kunnen zelf toch een hoop doen om het risico te beperken.

Experts raden onder meer aan om te bewegen, sociaal te zijn, te stoppen met alcohol en tabak en om de hersenen actief te houden.

En nu is er nog een concrete factor die verrassend effectief dementie lijkt te kunnen voorkomen.

‘Er is een verband tussen getrouwd zijn op middelbare leeftijd en een lager risico op dementie.’ Vegard Skirbekk, senior onderzoeker aan het Noorse Instituut voor Volksgezondheid.

Het hebben van een vaste partner.

Dat is de conclusie van een onderzoek van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid dat is gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Aging and Health.

Eerder wezen andere onderzoeken ook al in die richting – en met de nieuwste resultaten kunnen experts nu een dikke streep onder de bewering zetten.

‘Er is een verband tussen getrouwd zijn op middelbare leeftijd en een lager risico op dementie op oudere leeftijd,’ vertelt de hoofdauteur van de studie, senior onderzoeker Vegard Skirbekk.

‘Uit onze data blijkt ook dat een groot deel van de mensen met dementie gescheiden is,’ gaat hij verder.

Hoger risico bij ongehuwden

De onderzoekers hebben de burgerlijke staat van 8706 volwassenen tussen de 44 en 68 jaar bekeken in verschillende Noorse registers.

Daarna registreerden ze hoeveel van die mensen na de 70 dementie ontwikkelden.

Een verklaring voor het verlaagde risico op dementie bij mensen met een vaste partner kan zijn dat een relatie een belangrijke bron van sociaal contact is, zeggen de onderzoekers. Ze wijzen er ook op dat een hoger risico op dementie kan samenhangen met kinderloosheid.

© Shutterstock

Lees ook:

‘Kinderen hebben lijkt van belang te zijn, maar de data wijzen niet uit of kinderloosheid of alleenstaand zijn de primaire oorzaak voor een hoger risico op dementie is,’ zegt Vegard Skirbekk.

Andere verklaringen van de geobserveerde verbanden zouden stress omtrent een scheiding of verschillen in levensstijl kunnen zijn, geven de onderzoekers aan.