Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mand kan ikke lukke bukserne, fordi han er blevet tykkere med alderen

Daarom word je zwaarder als je ouder wordt

Veel mensen krijgen er met de jaren wat kilootjes bij, en wetenschappers vragen zich al tijden af hoe dat komt. Maar nu is uit een nieuw onderzoek gebleken waardoor het gewicht vaak toeneemt met de leeftijd.

Shutterstock

Je bent niet anders gaan eten of minder gaan bewegen. Maar toch kruipt je gewicht met de jaren gestaag omhoog.

Gewichtstoename door ouderdom is al jaren een mysterieus verschijnsel in de wereld van de wetenschap. Maar nu lijkt een Zweeds onderzoek de oorzaak op het spoor te zijn van de ‘ouderdomskilo’s’.

Onderzoekers van het Karolinska-instituut hebben ontdekt dat de zogeheten lipid turnover van het lichaam daalt met de jaren, waardoor aankomen makkelijker wordt.

Wit vet hoopt zich op

Het lichaam heeft twee typen vetweefsel: wit vet en bruin vet. In beide weefsels wordt het vet opgeslagen in triglyceriden, een groep vetstofmoleculen die ook wel lipiden worden genoemd. Ondanks deze gelijkenis hebben wit en bruin vet een verschillende functie.

Terwijl het witte vet overtollige energie opslaat voor later, verstookt het lichaam het bruine vet wanneer je het koud hebt.

Het lichaam heeft dus beide typen vetweefsel nodig, maar de hoeveelheden moeten in balans zijn. Te veel wit vet leidt tot overgewicht en allerlei gezondheidsproblemen.

Het witte vet wordt gereguleerd via de lipid turnover: de balans tussen de hoeveelheid vetcellen die wordt opgeslagen in en verwijderd uit het vetweefsel.

Als de lipid turnover daalt, heeft dat invloed op het vermogen van het lichaam om vet te verbranden. En als er minder vet verbrand wordt, groeien de vetcellen en neemt het gewicht toe.

Gewichtstoename van 20 procent

Bij het nieuwe onderzoek bestudeerden de wetenschappers de vetcellen van 54 mannen en vrouwen gedurende 16 jaar. Er werden biopten genomen van hun vetweefsel, die met de koolstof 14-methode werden gedateerd.

Koolstof 14-datering is een manier om de ouderdom van organisch materiaal te bepalen op basis van het gehalte van de radioactieve koolstof 14-isotoop.

Uit de resultaten bleek dat bij alle proefpersonen de lipid turnover daalde naarmate ze ouder werden, en de proefpersonen die dit niet compenseerden door minder calorieën in te nemen, kwamen gemiddeld 20 procent aan.

Hoe kun je slank blijven als je ouder wordt?

Hoewel de verbranding met de leeftijd afneemt, kun je prima op gewicht blijven of zelfs afvallen.

Je moet de afgenomen lipid turnover dan wel compenseren door meer te bewegen en minder calorieën binnen te krijgen.

Lees ook:

Lichaam

Nieuwe dieetpil verwijdert ongezond vet

2 minuten
Mand holder om fedt på maven
Lichaam

6 redenen om van je vet te houden

2 minuten
white and brown fat cells
Lichaam

Kou activeert de bruine vetcellen

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg