Shutterstock
Mand kan ikke lukke bukserne, fordi han er blevet tykkere med alderen

Daarom word je zwaarder als je ouder wordt

Veel mensen worden zwaarder naarmate ze ouder worden, en volgens Zweeds onderzoekers heeft dat een specifieke oorzaak.

Je eetpatroon blijft hetzelfde en je beweegt nog evenveel. Toch kruipt je gewicht omhoog naarmate je ouder wordt.

Volgens onderzoekers van het Karolinska Institutet komt dat doordat de lipid turnover van het lichaam met de jaren afneemt, waardoor je sneller aankomt.

Wit vet hoopt zich op

Het lichaam heeft twee typen vetweefsel: wit vet en bruin vet. In beide weefsels wordt het vet opgeslagen in triglyceriden, een groep vetstofmoleculen die ook wel lipiden worden genoemd. Ondanks deze gelijkenis hebben wit en bruin vet een verschillende functie.

Terwijl het witte vet overtollige energie opslaat voor later, verstookt het lichaam het bruine vet wanneer je het koud hebt.

Het lichaam heeft dus beide typen vetweefsel nodig, maar de hoeveelheden moeten in balans zijn. Te veel wit vet leidt tot overgewicht en allerlei gezondheidsproblemen.

Het witte vet wordt gereguleerd via de lipid turnover: de balans tussen de hoeveelheid vetcellen die wordt opgeslagen in en verwijderd uit het vetweefsel.

Als de lipid turnover daalt, heeft dat invloed op het vermogen van het lichaam om vet te verbranden. En als er minder vet verbrand wordt, groeien de vetcellen en neemt het gewicht toe.

Bruine vetcellen en rechts witte.

Op de foto zie je links bruine vetcellen en rechts witte.

© Shutterstock

Gewichtstoename van 20 procent

De onderzoekers bestudeerden de vetcellen van 54 mannen en vrouwen over een periode van 16 jaar. Daarvoor namen ze biopten van het vetweefsel van de proefpersonen, waarvan de leeftijd werd bepaald op basis van koolstof 14-datering.

Koolstof 14-datering is een manier om de ouderdom van organisch materiaal te bepalen op basis van het gehalte van de radioactieve koolstof 14-isotoop.

Uit de resultaten bleek dat bij alle proefpersonen de lipid turnover daalde naarmate ze ouder werden, en de proefpersonen die dit niet compenseerden door minder calorieën in te nemen, kwamen gemiddeld 20 procent aan.

Hoe kun je slank blijven als je ouder wordt?

Hoewel de verbranding met de leeftijd afneemt, kun je prima op gewicht blijven of zelfs afvallen.

Je moet de afgenomen lipid turnover dan wel compenseren door meer te bewegen en minder calorieën binnen te krijgen.