Shutterstock
Verwarde man

Daarom kan vergeetachtigheid juist goed zijn voor je hersenen

Experimenten op laboratoriummuizen kunnen ons helpen het geheugen te begrijpen.

Boodschappenlijstjes, afspraken, verkeersregels en wachtwoorden.

Je komt voortdurend situaties tegen waarin je hersenen informatie moeten opslaan die later weer kan worden gebruikt.

Daarom kan het erg vervelend zijn als je vergeetachtig bent.

Maar nu toont volgens Neurosciencenews een Ierse studie aan dat vergeetachtigheid juist goed kan zijn voor de hersenen en dat herinneringen misschien helemaal niet verloren gaan.

Het onderzoek, gepubliceerd in Cell Reports, is gebaseerd op experimenten waarbij onderzoekers groepen hersencellen van laboratoriummuizen analyseerden.

De hersencellen waren genetisch gemodificeerd om gevoelig te zijn voor licht. Dat is onderdeel van een bekende techniek die optogenetica wordt genoemd.

Herinneringen kunnen weer opgeroepen worden

Het opmerkelijke aan het experiment was dat de onderzoekers verloren herinneringen terug leken te kunnen halen bij de muizen als ze de geselecteerde hersencellen met licht activeerden in specifieke situaties.

Hetzelfde leek te gebeuren wanneer de muizen werden blootgesteld aan nieuwe ervaringen die op de een of andere manier verbonden waren met de ‘vergeten’ herinneringen.

Volgens de onderzoekers toont dat aan dat onze herinneringen er nog steeds zijn, maar dat ze pas tevoorschijn komen als de hersencellen die met de herinnering geassocieerd zijn, geactiveerd worden – op kunstmatige of natuurlijke wijze.

Ze geloven ook dat het oproepen van herinneringen voortkomt uit constante concurrentie tussen hersencellen en dat vergeetachtigheid een belangrijke functie kan hebben – namelijk dat je hersenen zich aanpassen aan verschillende omgevingen en relevante herinneringen voorrang geven.

Nu hopen de onderzoekers dat deze kennis bijdraagt aan de strijd tegen ziekten als alzheimer.