Shutterstock

Daarom heb je geen succes op Tinder

Je bent niet onaantrekkelijk – al zeg je het zelf – maar toch kan het behoorlijk lang duren voordat je een date hebt. Onderzoekers weten waarom.

Met maar liefst 75 miljoen maandelijks actieve gebruikers is Tinder veruit de populairste datingapp ter wereld.

Maar de app leidt niet alleen tot succesverhalen op de datingmarkt. Integendeel, veel mensen kennen de teleurstelling van tevergeefs swipen zonder een date te vinden.

Volgens onderzoekers van Stanford University is de verklaring daarvoor soms simpel.

Veel gebruikers zijn namelijk helemaal niet geïnteresseerd in een date.

In feite zei de helft van de Tindergebruikers tegen de wetenschappers dat ze geen interesse hadden om offline met iemand af te spreken. Dit blijkt uit de resultaten die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Cyberpsychology Behaviour and Social Networking.

Bovendien had bijna tweederde een vaste relatie of een huwelijk.

De onderzoekers van Stanford werkten samen met collega’s uit Frankrijk en Zwitserland voor de studie waaraan 1387 Engelstalige Tindergebruikers tussen de 17 en 84 jaar deelnamen.

Deelnemers vulden een online vragenlijst in over een aantal aspecten, waaronder hun motivatie om de datingapp te gebruiken, het aantal matches – en het aantal daadwerkelijke dates.

Gebruikers zijn niet op zoek naar romantiek

Volgens de onderzoekers suggereren hun data dat datingapps nu lijken te functioneren als andere sociale mediaplatforms. Het flirten en zoeken naar liefde is op de achtergrond geraakt, ten gunste van meer algemene behoeften aan sociaal contact, vermaak en afleiding.

De belangrijkste motivaties achter het gebruik van de app waren vermaak, afleiding en het verlangen naar een egoboost.

Gemiddeld beoordeelden de deelnemers hun algemene tevredenheid over Tinder met 2,39 op een 4-puntsschaal. De offline dates die de app genereerde scoorden een gemiddelde tevredenheid van 3,05 op een 5-puntsschaal.

Tegelijkertijd ontdekten de onderzoekers dat de meest tevreden gebruikers over het algemeen ook degenen waren die Tinder gebruikten waarvoor het bedoeld was: om liefde te vinden of een potentiële lover te ontmoeten.

Oudere gebruikers waren het meest tevreden met hun ervaringen op Tinder, als we kijken naar fysieke ontmoetingen.

Misschien omdat oudere mensen die niet zijn opgegroeid met datingapps voorzichtiger zijn en de neiging hebben om selectiever te zijn in hun matches, suggereren de onderzoekers.