Je hebt vast weleens iemand meegemaakt die nooit de verantwoordelijkheid zal nemen voor zijn of haar eigen fouten, maar steevast anderen de schuld geeft.
Dit kan voor een weldenkend mens behoorlijk frustrerend zijn, of je er nu persoonlijk bij betrokken bent of niet, en daar is niets mis mee. Want het is zowel oneerlijk, onrechtvaardig als onbegrijpelijk.
Moeite om met negatieve emoties om te gaan
Maar de volgende keer dat je ergens de schuld van krijgt en de persoon in kwestie zijn eigen rol volledig negeert, probeer het dan eens vanuit een andere invalshoek te zien.
In feite gaat het om een verdedigingsmechanisme dat zo iemand gebruikt, omdat hij moeilijk kan omgaan met negatieve emoties als schuld en schaamte.
Onbewust psychologisch afweermechanisme
Een onderzoek in het tijdschrift Personality and Individual Differences legt uit dat het gaat om een concept dat projectie wordt genoemd.
Dit is een onbewust psychologisch verdedigingsmechanisme, dat bedoeld is om iemand te beschermen tegen ongewenste psychische pijn.
Mensen die moeite hebben om met negatieve emoties als schuld en schaamte om te gaan, hebben de neiging om projectie te gebruiken door die simpelweg af te schuiven op een ander.
Proefondervindelijk vastgesteld
In een serie experimenten aan de universiteit van Trier en de technische universiteit München, beide in Duitsland, werd bekeken hoe mensen met verschillende situaties omgaan. De onderzoekers zagen duidelijk dat mensen die moeite hadden hun eigen emoties te reguleren, de neiging hadden anderen de schuld te geven van hun eigen fouten.
In het bijzonder werd hun gevraagd te kiezen uit een reeks aantrekkelijke en onaantrekkelijke activiteiten of mogelijkheden. De onderzoekers beoordeelden vervolgens de mate waarin de deelnemers anderen ten onrechte de schuld gaven van hun slechte keuzes.
Omgekeerd lieten de experimenten zien dat mensen die hun eigen en ook negatieve emoties kunnen reguleren, niet de neiging vertoonden om projectie te gebruiken.