Daarom doe je je ogen dicht bij het zoenen

Het is moeilijk voor je hersenen om visuele indrukken te verwerken terwijl je kust. Een nieuwe studie laat zien waarom we onze ogen niet open kunnen houden als onze monden elkaar ontmoeten.

Derfor lukker du øjnene under kys

De lente is in het land, en dat maakt de tongen los.

Maar waarom doen we eigenlijk altijd onze ogen dicht als we speeksel uitwisselen?

Psychologen van de Royal Holloway University in Londen (RHU) hebben ontdekt dat mensen die hun ogen sluiten, hun hersenen richten op één ding tegelijk – in dit geval de tastzin. Het is voor de hersenen namelijk moeilijk om visuele prikkels en het gevoel van de kus tegelijkertijd te verwerken.

Voorheen was de gangbare opvatting dat je je ogen sluit bij het zoenen omdat je niet goed kunt focussen als iemands gezicht zich zo dicht bij het jouwe bevindt.

Maar zoals het onderzoek aangeeft, gaat het erom dat veeleisende visuele taken je vermogen om aanraking te ervaren verminderen.

Kus vraagt om aandacht

'Deze resultaten kunnen verklaren waarom we onze ogen sluiten als we onze aandacht willen richten op een ander zintuig. Als we ons afsluiten voor visuele input, houden we meer hersencapaciteit over voor andere aspecten van de ervaring,' zegt Polly Dalton, een van de psychologen achter het onderzoek, tegen The Independent.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance en gaat niet specifiek over zoenen, maar over de manier waarop visuele prikkels de andere zintuigen kunnen verstoren.

De onderzoekers vroegen 16 vrijwilligers een meer of minder complexe taak uit te voeren.

Tegelijkertijd moesten ze reageren op trillingen in hun rechter- of linkerhand. Het bleek dat de gevoeligheid voor aanraking sterker gereduceerd werd bij de proefpersonen die een opdracht moesten uitvoeren die visueel meer van hen vergde.