Beide groepen moesten vervolgens in korte tijd twee specifieke taken uitvoeren terwijl hun hersenen een MRI-scan kregen. De eerste taak bestond uit het indrukken van de pijltjestoetsen op de computer op het moment dat er soortgelijke pijlen op het scherm verschenen.
Bij een bepaalde pijl moesten de kinderen juist niets indrukken. Deze taak was bedoeld om te testen hoe goed hun vermogen was om snel te reageren en te stoppen bij een bepaald signaal.
Daarna moesten ze gezichtsuitdrukkingen onthouden die op een computerscherm werden getoond.
Met deze taak werd het zogeheten werkgeheugen van de kinderen getest, dat onder meer werkzaam is bij lezen, logisch denken en problemen oplossen.
De bomen groeien niet tot in de hemel
De gamers presteerden bij beide taken beter. Ze konden gemakkelijker gezichten onthouden en hadden beter in de hand wanneer ze moesten klikken bij bepaalde pijltjes.
‘De delen van de hersenen die te maken hebben met werkgeheugen, aandacht en probleemoplossing bleken bij gamers actiever te zijn,’ vertelt neurowetenschapper Bader Chaarani van de universiteit van Vermont in de VS aan Science News Explores.
En die bevinding is niet verrassend voor de ervaren onderzoeker.
‘Computerspellen spelen vereist een snelle verwerking van veel soorten informatie in zeer korte tijd – en daar is probleemoplossend vermogen en visuele aandacht voor nodig,’ legt Chaarani uit.
Dit betekent echter niet dat ouders het moeten opgeven en kinderen van alle leeftijden in de toekomst net zo vaak computertijd moeten toestaan als de kinderen willen.
‘Gamers lijken beter te presteren bij deze testen, maar we weten nog helemaal niet waarom,’ vertelt Fran Blumberg, die aandacht en probleemoplossend vermogen bij kinderen onderzoekt aan de Fordham University in de VS, aan Science News Explores.
Chaarani is het daarmee eens.
‘We moeten in gedachten houden dat dit de eerste studie in een reeks is, en dat we niet kunnen uitsluiten dat deze veranderingen in de hersenen van gamers ten koste van andere hersenfuncties zijn ontstaan,’ concludeert hij.