Chirurgen opereren ernstige hersenafwijking bij ongeboren baby

De operatie kan een belangrijke paradigmaverschuiving zijn, menen chirurgen die voor de allereerste keer een foetus hebben geopereerd aan een zeldzame hersenafwijking.

Echo van een gezonde foetus.

© American Heart Association

De zwangerschap van de Amerikaanse Kenyatta Coleman leek volkomen normaal te verlopen.

Maar kort na 30 weken was er op de echo iets afwijkends te zien.

Bij de routinecontrole bleek dat haar ongeboren dochter een ernstige misvorming in de hersenen had, die op termijn levensbedreigend zou kunnen zijn.

Tot nu toe konden artsen deze zeldzame afwijking, vena van Galeni malformatie genaamd, pas na de geboorte opereren – en met grote risico’s.

Maar bij de dochter van Kenyatta Coleman is een team van Amerikaanse chirurgen er voor het eerst in geslaagd om diep in de hersenen van de baby te komen terwijl die nog in de baarmoeder zat.

Dat blijkt uit hun resultaten, die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Stroke.

Lagere kans op hersenschade op lange termijn

De artsen maakten gebruik van de chirurgische techniek embolisatie.

Wat is een vena van Galeni malformatie?

Dat wil zeggen dat ze de abnormale directe verbinding tussen slagaders en aders die kenmerkend is voor een vena van Galeni malformatie, blokkeerden door een piepklein spiraaltje in te brengen.

Met behulp van echografie konden ze door de baarmoeder naar de betreffende plek in de hersenen van de baby navigeren.

Volgens Darren B. Orbach, hoofdauteur van de studie en hoogleraar en arts aan het Boston Children’s Hospital, kan de procedure een paradigmaverschuiving betekenen in de behandeling van de zeldzame hersenafwijking.

Want het risico van ernstige ziekte en dood wordt aanzienlijk verminderd door in het foetale stadium te opereren in plaats van te wachten tot na de geboorte van de baby.

‘Dit kan het risico op hersenbeschadiging, invaliditeit of overlijden bij deze zuigelingen aanzienlijk verminderen,’ zegt Orbach in een persbericht.

De baby werd twee dagen na de operatie geboren, omdat de vliezen van de moeder braken.

Maar volgens de chirurgen was het meisje in alle opzichten gezond, zowel direct na de geboorte als bij een controle zes weken later.