Shutterstock

Caloriearme frisdrank kan ernstige bijwerking hebben

Kunstmatige zoetstoffen kunnen je bloedsuiker en darmflora verstoren en de kans op ernstige ziekten vergroten, blijkt uit een nieuwe studie.

Sinds de eerste kunstmatige zoetstof werd ontdekt in 1879 beloven de ‘wondermiddelen’ van de voedingsindustrie veel zoetigheid zonder calorieën.

Maar nu laat een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell zien dat sommige zoetstoffen misschien niet zo onschuldig zijn als veel mensen denken, en dat ze in het ergste geval je risico op ziekten als diabetes kunnen vergroten.

Onder de aanbevolen limiet

Al in 2014 ontdekten de onderzoekers achter de studie dat sommige kunstmatige zoetstoffen de micro-organismen in de darmen van muizen aantasten en schadelijke veranderingen veroorzaken in hun bloedsuikerspiegel.

En nu wilden ze zien of hetzelfde gold voor mensen.

De onderzoekers screenden ruim 1300 personen om de mensen eruit te kunnen pikken die helemaal geen kunstmatige zoetstoffen in hun dagelijks leven nemen.

Aspartaam

Uiteindelijk hadden ze 120 deelnemers, verdeeld in zes groepen: twee controlegroepen en vier groepen die elke dag een zeer kleine dosis van minder dan 0,25 gram aspartaam, sacharine, stevia of sucralose moesten innemen.

De deelnemers kregen dus minder kunstmatige zoetstof binnen dan de maximale aanbevolen inname door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Mensenpoep naar muizen overgebracht

Een van de grootste ontdekkingen was dat alle vier de kunstmatige zoetstoffen al na 14 dagen aanzienlijke veranderingen veroorzaakten in de darmmicroben, en dus in de moleculen die darmbacteriën in de bloedbaan kunnen uitscheiden.

En dit laat volgens de onderzoekers zien dat de complexe gemeenschap van micro-organismen in onze darmen op verschillende manieren gevoelig is voor elk van de kunstmatige zoetstoffen. Eén oorzaak kan zijn dat de zoetstoffen als voedsel dienen voor de micro-organismen die een onbalans creëren.

Steviol

De onderzoekers ontdekten verder dat sucralose en sacharine ook het vermogen van het lichaam om glucose om te zetten, belemmerden, en dus een negatief effect hadden op de bloedsuiker van de deelnemers. Een verminderde glucosetolerantie is geen ziekte, maar kan wel het risico op diabetes of hart- en vaatziekten vergroten.

De onderzoekers vonden die veranderingen in de bloedsuikerspiegel niet bij de proefpersonen die aspartaam of stevia kregen.

Om er zeker van te zijn dat er een verband was tussen de veranderingen in de darmen en die in de bloedsuiker, brachten de onderzoekers piepkleine ontlastingmonsters van de proefpersonen over naar muizen die in een steriele omgeving waren opgegroeid.

De bloedsuiker bleek bij de muizen net zo te veranderen als bij de mensen die de ontlasting hadden afgestaan.

Volgens de onderzoekers zijn er meer langetermijnstudies nodig om te begrijpen wat veranderingen in bloedsuiker en darmen kunnen betekenen voor onze gezondheid. Maar de ontdekking is toch een eye-opener.

‘We moeten het bewustzijn vergroten dat kunstmatige zoetstoffen niet inactief zijn in het menselijk lichaam, zoals we oorspronkelijk dachten,’ zegt onderzoeksleider Eran Elinav in een persbericht.

Sucralose