Blijven je oren groeien?

Oudere mensen hebben vaak grote oren en soms ook een grote neus. Groeien je oren je hele leven door, of is er een andere verklaring?

© Shutterstock

Elk jaar groeit de omtrek van je oren gemiddeld met 0,51 mm. Dat komt niet omdat ze echt groeien, maar door leeftijdgerelateerde veranderingen in het oorweefsel.

Het oor bestaat vooral uit kraakbeen, flexibel weefsel dat als een soort skelet dient. Het kraakbeen geeft het oor structuur en speelt een grote rol bij het doorgeleiden van geluidsgolven in de gehoorgang.

Anders dan andere weefseltypen is kraakbeen niet verbonden met bloedvaten en zenuwen en geneest het daarom anders.

Kraakbeen bevat bepaalde cellen, chondrocyten, die het weefsel in stand houden. Met het ouder worden neemt het aantal af, waardoor het kraakbeen minder stevig wordt. Ook wordt de huid losser, en in combinatie met minder stevig kraakbeen zorgt dat ervoor dat de oren gaan hangen en groter lijken.

Bovendien hopen zich collageenvezels op in het oorweefsel, waardoor de oren dikker en zwaarder worden.

Andere leeftijdgerelateerde veranderingen, zoals dunnere wangen en een lossere kaaklijn, kunnen je oren én neus groter laten lijken dan ze zijn.

Grote oren helpen bij gehoorverlies

Bij oudere mensen kunnen de vergrote oren ook een gunstig effect hebben. Onderzoek wijst uit dat grote oren gehoorverlies gedeeltelijk kunnen compenseren door meer geluidsgolven in de gehoorgang te leiden.