Bijzondere techniek kan mogelijk pinda-allergie bestrijden

Uit proeven met muizen blijkt dat er wellicht goed nieuws is voor de miljoenen mensen met pinda-allergie.

Overgevoeligheid voor pinda’s is een veelvoorkomende vorm van voedselallergie bij kinderen in de westerse wereld, en steeds meer mensen hebben er last van.

Helaas is de kans dat je de peulvruchten (pinda’s zijn geen noten) in het dagelijks leven tegenkomt groot, en in het ergste geval kunnen patiënten een levensbedreigende anafylactische shock krijgen.

Er zijn dus betere en sneller werkende behandelingen nodig, en onlangs bereikten onderzoekers van de University of California in het lab een doorbraak, waarvan ze hopen dat die het leven van miljoenen mensen zal veranderen.

Geïnspireerd door het mRNA-vaccin tegen COVID-19 en hun eigen eerdere experimenten creëerden ze een nanodeeltje dat in proeven met muizen een bestaande allergie behandelt, en bovendien voorkomt dat de overgevoeligheid zich ontwikkelt.

De onderzoekers richtten zich op de lever van de muizen en een eiwitfragment, een epitoop, dat de afweer en de productie van antistoffen stimuleert.

Eerder slaagden de onderzoekers erin de pinda-allergie te verlichten door het eiwitfragment met het nanodeeltje af te leveren bij cellen in de lever van de muizen.

Immuunsysteem wordt getraind

Het eiwitfragment in het nanodeeltje stelt de cellen bloot aan een aangepaste versie van het eiwit dat normaal gesproken de allergische reactie opwekt. Het allergene deel wordt weggelaten.

Zo worden de immuuncellen getraind om de volledige versie van een bepaald voedingsmiddel – in dit geval pinda’s – aan te kunnen.

De onderzoekers verbeterden de technologie verder door aan het oppervlak van het nanodeeltje een suikermolecuul toe te voegen, dat zich bindt aan specifieke levercellen, en door mRNA-moleculen te gebruiken met het genetische recept van het eiwitfragment. En dat had effect.

Nanodeeltje

Het nanodeeltje heeft suikermoleculen op het oppervlak, die zich richten op specifieke levercellen (donkerblauw en roze), en mRNA-moleculen met een genetisch recept op een eiwitfragment (rood).

© Nel lab/UCLA

In muizenproeven remden de nanodeeltjes de allergische reacties bij de knaagdieren en stimuleerden ze de productie van stoffen die een grotere tolerantie voor de noten kunnen opbouwen.

De onderzoekers weten nog niet of de behandeling even goed werkt bij mensen, maar ze denken dat het nog wel drie jaar kan duren voordat ze met klinische proeven kunnen beginnen – vooral afhankelijk van hoe goed de komende laboratoriumproeven verlopen.

Bovendien hopen ze dat de behandeling dankzij het mRNA-ontwerp ook eenvoudig toepasbaar is voor andere allergieën en aandoeningen.

‘We vermoeden dat het misschien hetzelfde effect kan hebben bij andere allergenen in voedingsmiddelen en medicijnen, en bij auto-immuunziekten,’ zegt een van de onderzoeker, dr. André Nel van de University of California in een persbericht.