Bier hydrateert net zo goed als water

Een nieuw onderzoek prikt een heel stel mythen over jouw vochthuishouding door. Zo is water helemaal niet het beste middel om je vochtbalans op peil te houden.

Manneken pis

Bier en koffie werken – in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken – even goed als water om je vochtbalans op peil te houden.

Dat is slechts één van de opzienbarende conclusies van een wetenschappelijk onderzoek uit december 2015.

'Er is veel onderzoek gedaan naar rehydratie na het sporten. Daarom leek het me interessant om te kijken naar hydratatie bij mensen die niet aan het sporten zijn,' aldus professor Ronald J. Maughan van de Loughborough University in de New York Times.

Het onderzoek bestond uit een proef waarbij 72 gezonde mannen van in de 20 eerst elk een liter water te drinken kregen. De gemiddelde hoeveelheid vocht die na twee uur niet via de urine was uitgescheiden, kreeg het indexcijfer 1.

Melk doet het goed

Vervolgens testte het onderzoeksteam 13 andere dranken op precies dezelfde manier.

Melk bleek de meest effectieve vloeistof om de vochtbalans op peil te houden, met een hydratatiefactor van 1,5. Sinaasappelsap was met factor 1,1 iets beter dan water.

Melk blijft langer in het lichaam dan water vanwege de hoge inhoud van voedingsstoffen die opgenomen moeten worden voordat de 'gefilterde' vloeistof uitgescheiden kan worden.

Cafeïne, alcohol en suiker

De voedingsstoffen in bier zijn er ook de oorzaak van dat het net zo lang in je systeem blijft als water, hoewel bier in feite enigszins vochtafdrijvend werkt.

'Cafeïne is op zichzelf ook dehydrerend, maar niet in de concentratie die je in een kopje gewone koffie aantreft,' zegt Ronald J. Maughan.

Suikerhoudende frisdrank werkte net als bier en koffie precies even goed als water.