Bevolking: Dit zijn de 10 landen met het hoogste inwonertal

De wereldbevolking groeit snel – maar in welke landen wonen de meeste mensen? Wij hebben een lijst gemaakt van de 10 landen met het hoogste inwonertal.

De wereldbevolking blijft maar stijgen, hoewel het nu wel minder hard gaat dan voorheen. De bevolkingsgroei betekent dat er tegenwoordig bijna 8 miljard mensen op aarde zijn. Maar daar stopt het niet. Volgens de VN zal in de jaren 2080 pas het plafond zijn bereikt, en dan zijn er 10,4 miljard mensen op aarde. Die enorme stijging komt voor een groot deel door een paar hele grote landen. Bekijk de lijst van 10 landen die wereldwijd de meeste inwoners hebben.

India

Het verkeer in de Indiase grote steden is chaotisch.

Het verkeer in de grote Indiase steden is vaak chaotisch met bussen, auto’s, motorfietsen en voetgangers. Alleen al in de hoofdstad Delhi wonen zo’n 30 miljoen mensen.

© Shutterstock

Huidige inwoneraantal: 1,425782 miljard
Oppervlakte: 3.287.000 km2
Taal: Onder andere Hindi en Engels

In India zie je overal mensen. Dat hoor je vaak van mensen die het land voor het eerst hebben bezocht. En dat klopt ook wel een beetje. Het grote land heeft China namelijk ingehaald qua inwonertal, en kan zichzelf daarom nu met recht het land met het hoogste inwonertal noemen.

In de Indiase deelstaat Rajasthan wonen bijna 69 miljoen mensen. Ter vergelijking: in heel Frankrijk wonen 67 miljoen mensen.

De afgelopen jaren is de bevolking van India enorm gegroeid. In het jaar 1950 woonden er amper 400 miljoen mensen in het land, terwijl dat er tegenwoordig ruim 1,4 miljard zijn.

Lees ook: De grootste landen ter wereld

China

In China wonen bijna 1,5 miljard mensen.

China heeft met 1,425 miljard mensen het hoogste inwonertal ter wereld.

© Shutterstock

Huidige inwoneraantal: 1,425748 miljard
Oppervlakte: 9.597.000 km2
Taal: Onder andere Mandarijn en Kantonees

Hoewel China niet meer de lijst van landen met een hoog inwonertal aanvoert, wonen er nog steeds zo’n 1,425 miljard mensen in het land. Doordat er zo veel mensen wonen, heeft de communistische partij strenge regels ingevoerd, zoals de zogeheten eenkindpolitiek. Volgens die omstreden regel mochten alle Chinese stellen van 1980 tot 2016 maar één kind krijgen.

Het doel van de wet was om het inwoneraantal niet nog verder te laten stijgen, want dat werd gezien als een bedreiging voor economische vooruitgang. De Communistische Partij van China vond de maatregel bovendien nodig om de vele monden in het land te kunnen voeden. Vanaf 2016 mochten ouders weer twee kinderen krijgen, en nu gaan er ook stemmen op om drie kinderen toe te staan.

De reden achter deze verandering is onder andere het vooruitzicht op steeds meer oudere, en steeds minder jongere Chinezen. Maar ongeacht deze regels zal China binnenkort de titel van meest bevolkte land moeten overdragen aan een zuidelijker land, namelijk India.

VS

VS gevormd door mensen

Zo’n 58 procent van de bevolking is wit, 19 procent is van Latijns-Amerikaanse afkomst en 12 procent is zwart. De overige 11 procent van de bevolking bestaat onder meer uit inheemse volkeren en mensen met een gemengde etniciteit.

© Shutterstock

Huidige inwoneraantal: 338 miljoen
Oppervlakte: 9.833.517 km2
Taal: Amerikaans-Engels

Hoewel er lang niet zo veel mensen in de VS wonen als in China en India, zijn de VS toch de grootste supermacht ter wereld. In het grote land wonen 388 miljoen mensen, en kenmerkend aan het land is dat er heel veel verschillende etniciteiten wonen.

Aan de oostkust vind je de metropool New York, het financiële en culturele centrum, en Californië aan de westkust staat vooral bekend om het strand, palmbomen, zon en Hollywoodsterren. Zo zwart-wit is de werkelijkheid natuurlijk niet, want de zonnige staat is veel meer dan alleen Venice Beach, Beverly Hills en Rodeo Drive.

Indonesië

Indonesië heeft de grootste islamitische bevolking ter wereld.

Er wonen circa 35 miljoen mensen in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Hier zie je een mensenmassa op een perron op een van de treinstations in Jakarta.

© Shutterstock

Huidige inwoneraantal: 275 miljoen
Oppervlakte: 1.910.931 km2
Taal: Indonesisch

Indonesië is met haar 275 miljoen inwoners het op drie na meest bevolkte land ter wereld. De grote eilandengroep ligt tussen Australië en Zuidoost-Azië. In Indonesië is 87 procent van de bevolking islamitisch. Dat betekent dat het land de grootste islamitische bevolking ter wereld heeft. Indonesië staat onder meer bekend om haar vulkanen, het vakantie-eiland Bali en het eiland Borneo, waar nog steeds orang-oetans leven.

Lees ook: De grootste steden ter wereld

Pakistan

Pakistan is het op vier na meest bevolkte land ter wereld.

Hoewel het inwonertal van India meer dan vijf keer zo groot is als dat van Pakistan, is Pakistan het op vier na meest bevolkte land ter wereld.

© Shutterstock

Huidige inwoneraantal: 235 miljoen
Oppervlakte: 796.096 km2
Taal: Onder andere Urdu, Panjabi en Sindhu

Op de vijfde plaats van de meest bevolkte landen ter wereld staat Pakistan. In het Zuid-Aziatische land wonen 235 miljoen mensen. De levensader van het land is de grote rivier de Indus, die het omliggende landbouwgebied van water voorziet. Het land heeft ook prachtige berggebieden, maar helaas is er veel politieke onrust – er is ruzie met het buurland, India, over de Kasjmirprovincie, en er zijn veel zelfmoordaanslagen. Volgens buitenlandse inschattingen zijn er ook meerdere terroristische groepen die uit Pakistan komen.

Nigeria

Groep mensen in Nigeria.

Nigeria heeft met 218 miljoen mensen het hoogste inwonertal van Afrika. In het West-Afrikaanse land ligt ook de grootste stad van het continent, Lagos.

© Shutterstock

Huidige inwoneraantal: 218 miljoen
Oppervlakte: 923.768 km2
Taal: Hausa, Yoruba en Engels

Nigeria is met een inwonertal van 219 miljoen het meest bevolkte land van Afrika, en dat zal het de komende jaren waarschijnlijk ook blijven. Onderzoekers denken namelijk dat de bevolking in 2050 nog eens verdubbeld zal zijn. Nigeria heeft de laatste jaren een grote economische groei doorgemaakt, maar hoewel het goed gaat met de economie, is er nog steeds veel onrust in het West-Afrikaanse land. Boko Haram, een militante islamitische groep, heeft de afgelopen jaren gezorgd voor een aantal gruwelijke aanslagen en ontvoeringen. In relatie daartoe is de regering al meerdere keren bekritiseerd voor haar passieve houding.

Lees ook: De kleinste landen ter wereld

Brazilië

Sloppenwijk in Brazilië – een zogeheten favela.

In Brazilië leven veel mensen in sloppenwijken, de zogeheten favela’s, die vaak gelegen zijn op hellingen aan de rand van steden als Rio de Janeiro en São Paulo.

© Shutterstock

Huidige inwoneraantal: 215 miljoen
Oppervlakte: 8.516.000 km2
Taal: Portugees

Brazilië is het grootste land van Zuid- en Latijns-Amerika – zowel qua geografische grootte als qua inwoneraantal. De meesten kennen het land waarschijnlijk van voetbal en prachtige stranden, maar de grootste troef van het land is zonder twijfel het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld.

Vooral de kustregio van Brazilië is dichtbevolkt – in het binnenland wonen minder mensen. In het zuiden wonen overwegend mensen met Europese voorouders, maar de noordelijke bevolking heeft vaker zwarte of gemengde voorouders.

De grootste toeristische trekpleister van het land is de metropool Rio de Janeiro, met het standbeeld van Jezus en de beroemde stranden Copacabana en Ipanema. Met 22,5 miljoen inwoners is São Paulo de grootste stad en het financiële centrum. In de hoofdstad Brasilia wonen echter ‘slechts’ 4,8 miljoen mensen.

Bangladesh

Verkeerschaos in de Bengaalse hoofdstad Dhaka

Vanwege de lage ligging en heftige moessonregen zijn er vaak ernstige overstromingen in Bangladesh. Zelfs de hoofdstad, Dhaka, wordt regelmatig geraakt.

© Shuttertock

Huidige inwoneraantal: 171 miljoen
Oppervlakte: 147.570 km2
Taal: Bengali

Afgezien van een paar kleine stad- en eilandstaten, is Bangladesh met 171 inwoners op slechts 150.000 km2 het dichtstbevolkte land ter wereld. Ter vergelijking: in Nederland wonen 17 miljoen mensen op nog geen 42.000 km2.

In Bangladesh stromen de drie rivieren de Meghna, de Jamuna en de Padma, en die zijn essentieel voor de landbouw. Maar liefst 70 procent van al het land wordt gebruikt voor landbouw, en in tegenstelling tot veel andere landen woont 80 procent van de mensen op het platteland.

Rusland

Er wonen 145 miljoen mensen in Rusland.

Rusland is niet alleen groot qua landoppervlakte. Het inwonertal van het land is 145 miljoen, en daarmee staat het land op de negende plek van meest bevolkte landen.

© Shutterstock

Huidige inwoneraantal: 144 miljoen
Oppervlakte: 17.098.246 km2
Taal: Russisch

Rusland is qua oppervlakte het grootste land ter wereld, en het land met 11 tijdzones staat ook in de top 10 van meest bevolkte landen. De Russen hebben dus een stuk meer land tot hun beschikking dan de Bengalezen. Het grootste deel van de Russische bevolking woont ten westen van het Oeralgebergte, waar onder meer de steden Moskou en Sint Petersburg liggen.

Rusland staat onder meer bekend om literaire meesterauteurs als Poesjkin, Dostojevski en Tolstoi, maar ook om componisten als Tsjaikovski en Stravinski.

Nadat Vladimir Poetin in 2000 president werd, zijn de verhoudingen tussen Rusland en het westen er niet op vooruit gegaan. En de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de oorlog in Oekraïne in 2022 heeft de banden alleen maar verslechterd.

Mexico

Mexicaanse dans op een openbaar plein in Mexico.

Op de foto dansen mensen in kleurrijke, Mexicaanse kleding op traditionele muziek. Als je in het weekend een plein bezoekt, heb je grote kans dat er muziek en dans is.

© Shutterstock

Huidige inwoneraantal: 127 miljoen
Oppervlakte: 1.964.375 km2
Taal: Spaans

Het laatste land op de lijst is Mexico: met een inwonertal van 127 miljoen mensen is het na Brazilië het meest bevolkte land van Zuid- en Latijns-Amerika.

Mexico ligt ten noorden van de Centraal-Amerikaanse landengte, en het land heeft meerdere grote bergketens. Mexico is het thuisland van veel indianenstammen, en het land is ook lange tijd een Spaanse kolonie geweest.

Mexico is in veel opzichten afhankelijk van het grootste buurland, namelijk de VS in het noorden, en die relatie brengt voortdurend crisissituaties en politieke onenigheid met zich mee. Een van de grootste onderwerpen is de illegale immigratie vanuit Latijns-Amerikaanse landen, want alle immigranten komen vanuit Mexico de VS – en vooral Texas – binnen.

De oorzaken van de vluchtelingenstroom zijn armoede, werkloosheid en de drugsbendes in Mexico en een deel van haar zuidelijke buurlanden. Want hoewel de regering hard optreedt tegen drugskartels, is het geweld en de onveiligheid in veel regio’s niet verholpen.

Lees ook: De langste rivieren op aarde
Lees ook: De hoogste bergen ter wereld