Bekijk de foto: 1000 jaar oude mummie heeft nog een volle haardos

Archeologen stonden voor een verrassing toen ze groeven in de kurkdroge grond onder een welvarende woonwijk in Peru.

Mumie

Het Ychsma-volk domineerde de centrale kust van het huidige Peru en heeft mogelijk wel 16 piramides gebouwd in het gebied.

© Cris Bouroncle / AFP via Getty Images

Onder Lima, de bruisende hoofdstad van Peru, hebben archeologen een verrassende vondst gedaan: een 1000 jaar oude mummie met een schedel vol lange, gave bruine lokken.

De mummie werd gevonden in de welvarende wijk Miraflores, een prominente woon- en hotelwijk ten zuiden van het stadshart aan de Pacifische kust.

Onderzoekers denken dat de dode waarschijnlijk behoorde tot de Ychsma-cultuur, die leefde in het zuidelijke deel van het huidige Lima voordat het Incarijk aan de macht kwam.

Naast het indrukwekkende haar verschilt de dode volgens de onderzoekers op verschillende manieren van andere vondsten in het gebied.

Hij is omringd door twee aardewerken potten en een doek gewikkeld rond verschillende metalen voorwerpen, en het lichaam is geplaatst met gebogen benen en gekruiste voeten, een positie die kenmerkend is voor begrafenissen in de Ychsma-cultuur.

De archeologen noemen ook de kaak van de mummie, die nog bijna intact is na 1000 jaar onder de kurkdroge Zuid-Amerikaanse grond.

Een schat aan oude volkeren

De mummie, waarvan het geslacht nog niet bekend is, werd gevonden in een ceremonieel graf naast de leempiramide Huaca Pucllana.

De onderzoekers denken dat de piramide rond 500 n.Chr. werd gebouwd door leden van de Lima-cultuur, die ook een van de dominante volkeren van Peru was in de periode voorafgaand aan het Incarijk.

Rond 700 n.Chr. werd het gebied overgenomen door de nog relatief onbekende Wari-cultuur, totdat de Ychsma-cultuur de plek in 1000 n.Chr. begon te gebruiken als begraafplaats.

Het gebied rond de centrale kust van Peru was dus de thuisbasis van verschillende volkeren en de stad Lima heeft naar verluidt wel 400 gebieden met archeologische ruïnes, waar onderzoekers vaak mummies vinden.