Shutterstock

Beïnvloedt de zwaartekracht van de maan mijn slaap?

Ik slaap slecht als het vollemaan is. Volgens een vriend van me komt dit doordat de zwaartekracht van de maan aan het water in ons lichaam trekt. Klopt dat?

De zwaartekracht van de maan beïnvloedt alles op aarde. Denk maar aan de getijden, die gelijke tred houden met de baan van de maan rond de aarde.

Het ene getij keert zich naar de maan en wordt direct veroorzaakt door haar zwaartekrachtsveld. Het andere keert zich af van de maan, dankzij de middelpuntzoekende kracht van de rotatie van de aarde en de maan rond een gemeenschappelijk massamiddelpunt.

De maan maakt je lichter

Beide effecten hebben ook invloed op je lichaam. Als de maan recht boven je hoofd staat, werkt haar zwaartekracht precies tegengesteld aan die van de aarde, wat erop neerkomt dat je lichter wordt.

Je verliest maar een miljoenste van je gewicht, dus dat zal geen invloed hebben op je nachtrust.

De maan kan je slaap echter ook op andere manieren verstoren. Een studie uit 2021 van Amerikaanse en Argentijnse onderzoekers stelt vast dat de schijngestalten van de maan een rol spelen.

Maanlicht verstoort de hormonen

Dat heeft te maken met de veranderende intensiteit van het maanlicht. Naarmate het licht feller wordt, maakt ons lichaam meer aan van het hormoon melatonine, dat helpt het dag- en nachtritme te regelen, en van het stresshormoon cortisol.

Het gevolg is dat mannen gemiddeld 21 minuten minder slapen bij wassende maan, die dus op weg is naar vollemaan. Voor vrouwen is dat 12 minuten.