Shutterstock

Begrijp jij de geluiden van dieren? Dat komt wellicht door een speciale karaktertrek

Als je over een bepaalde kwaliteit beschikt, kun je beter begrijpen wat dieren je duidelijk willen maken.

Kun jij je goed inleven in de gevoelens van anderen?

Dan is de kans groot dat je ook begrijpt wat dieren proberen te zeggen.

Een Deens-Zwitserse studie, gepubliceerd in Royal Society Open Science, suggereert dat empathische mensen ook goed zijn in het interpreteren van dierengeluiden.

En als je ook met dieren werkt – en tussen de 20 en 29 jaar oud bent – heb je nog vaker een lijntje met dieren, zeggen de onderzoekers.

‘Onze resultaten laten zien dat mensen uit dierengeluiden kunnen opmaken of een dier opgewonden is of niet, en of het dier positieve of negatieve emoties uitdrukt,’ zegt gedragsbiologe Elodie Briefer van het biologisch instituut van de universiteit van Kopenhagen, die bij het onderzoek betrokken was.

‘Dit geldt voor veel zoogdieren. We zien ook dat ons vermogen om geluiden te interpreteren afhangt van verschillende factoren, zoals leeftijd, nauwe vertrouwdheid met dieren en, niet in de laatste plaats, hoe empathisch we zijn ten opzichte van andere mensen,’ vervolgt ze.

Wie scoorden het best?

Opwinding en emotionele lading gemeten

Het onderzoek is gebaseerd op de antwoorden van 1024 mensen uit 48 landen.

Ze kregen geluiden te horen van zes zoogdieren: geiten, koeien, Aziatische wilde paarden, gedomesticeerde paarden, varkens en wilde zwijnen.

De geluiden van de zes dieren werden samen met gebrabbel van menselijke acteurs afgespeeld.

De deelnemers moesten vervolgens raden of de geluiden een hoge of lage mate van opwinding uitdrukten, en of de emotie positief of negatief was.

Na de test werd de deelnemers gevraagd een empathietest in te vullen, waarmee hun empathie ten opzichte van mensen werd gemeten.

© Walter Siegmund

Lees ook:

‘Het is een erkende test, maar hij meet empathie met andere mensen,’ legt Elodie Briefer uit.

‘Toch zien we een duidelijk verband met het vermogen om dierengeluiden te interpreteren.’