Archeologen doen historische ontdekking in Middellandse Zee

Onder meerdere lagen modder ontdekten archeologen een oude weg uit de steentijd.

De zeebodem bij Korčula

De 7000 jaar oude weg lag onder meerdere lagen modder op de zeebodem. Credits: University of Zadar

© University of Zadar

5 meter onder de zeespiegel, bij het Kroatische eiland Korčula, vonden archeologen de resten van wat vermoedelijk een 7000 jaar oude weg uit de steentijd is.

Ze denken dat de oude route deel uitmaakte van een kunstmatige landmassa en een nederzetting uit de steentijd, die met het hoofdeiland verbonden was door een smalle strook land.

Dat schrijft de universiteit van Zadar op Facebook.

De oude nederzetting werd oorspronkelijk ontdekt door archeoloog Mate Parica toen hij in 2021 satellietbeelden analyseerde van de wateren rond Korčula.

Hij zag een groot, ondiep gebied van het Kroatische eiland tot in de Adriatische Zee.

Parica en zijn collega’s besloten naar de zeebodem te duiken om te onderzoeken of het ondiepe gebied door de mens gemaakt zou kunnen zijn.

Beschermd tegen grote golven

Op een diepte van 4 tot 5 meter vonden ze de resten van een aantal stenen muren, die volgens hen de nederzetting op het kleine eiland omringden. Verder lagen er werktuigen en andere gebruiksvoorwerpen.

‘Het fijne is dat dit gebied, in tegenstelling tot de meeste andere delen van de Middellandse Zee, geen hoge golven kent, omdat de vele eilanden de kust beschermen,’ zei Mate Parica destijds tegen Reuters.

‘Daardoor is het gebied goed bewaard gebleven,’ aldus de archeoloog.

Zo zag het eruit toen de archeologen de oude weg ontdeden van modder:

De pas ontdekte weg lag onder meerdere lagen modder en was vermoedelijk ook beschermd tegen hoge golven dankzij de omringende eilanden.

De weg zelf is ongeveer 4 meter breed en bestaat uit zorgvuldig gestapelde stenen platen.

De archeologen van de universiteit van Zadar denken dat zowel de nederzetting als de wegen ertussen waarschijnlijk zijn gemaakt door de zogeheten Hvar-cultuur, die ooit de kusten van de oostelijke Adriatische Zee bewoonde.

Met behulp van de koolstof 14-methode dateerden ze het hout van de nederzettingen op 4900 jaar voor het begin van de jaartelling.