In de woestijn van Judea zijn vier zwaarden ontdekt die bijna 2000 jaar geleden in een grot verborgen lagen.
Ze zijn nog zeer gaaf en zitten in hun leren schede.
Drie van de zwaarden zijn circa 60 cm lang en van het type spatha, dat werd ontwikkeld door de Romeinen en later nagemaakt door onder meer de Franken en Vikingen.
Het laatste zwaard is maar 45 cm lang en is een ringzwaard – genoemd naar de ring onder aan de greep.
De archeologen van de Israel Antiquities Authority en de Ariel Universiteit vonden ook een Romeinse werpspeer, een pilum.
Omdat de wapens er Romeins uitzien, nemen de onderzoekers aan dat ze als oorlogsbuit in de grot in het natuurreservaat ’En Gedi zijn verstopt.
‘De wapens waren diep verborgen in de spleten van een afgelegen grot ten noorden van het natuurreservaat ’En Gedi. Dit duidt erop dat ze op Romeinse soldaten werden buitgemaakt of zijn meegenomen van een slagveld en vervolgens werden verborgen, zodat Judese rebellen ze konden gebruiken,’ legt dr. Eitan Klein, directeur van het Judean Desert Survey Project, uit aan mediakanaal IFLScience.
Joodse rebellen vechten tegen Romeinse overheersing
Het gebied dat nu Israël en Palestina vormt, was eeuwenlang een Romeinse provincie met de naam Judea.
Maar de joden bleven vechten voor hun onafhankelijkheid.

Een van de vier zwaarden is een Romeins ringzwaard van circa 45 cm lang. De pas gevonden wapens zullen grondig worden gerestaureerd en dan verder worden geanalyseerd. Hopelijk zal dit prijsgeven waar de zwaarden en de speer precies vandaan komen.
In 66 n.Chr. breekt er een gewelddadige opstand uit en de joden verpletteren uiteindelijk de Romeinen, waarbij rond de 6000 legionairs omkomen.
Vier jaar later neemt de Romeinse grootmacht wraak, wat eindigt met het verbranden van het belangrijkste heiligdom van de joden, de tempel in Jeruzalem.
Zwaarden zijn mogelijk van de laatste joodse opstand
In 132 n.Chr. is een halve eeuw van gespannen vrede tussen de Romeinen en de joden voorbij.
De reden is dat de Romeinse keizer Hadrianus de besnijdenis heeft verboden, wat de joden zien als een provocatie.
Judea komt weer in opstand onder de charismatische Simon Bar Kochba, die zichzelf ziet als de belichaming van de Messias.
Opnieuw winnen de joden de eerste slag, maar ze verliezen de strijd. Ze weten een onafhankelijke joodse staat op te richten, maar die bestaat maar twee jaar – dan stuurt Rome een groot leger onder leiding van de ervaren generaal Julius Severus. Langzaam maar zeker drukt hij de joodse opstand de kop in.
Volgens geleerden werden de vier pas ontdekte zwaarden in de grot verborgen tijdens de Bar Kochba-opstand.
De wapens worden eerst schoongemaakt en gerestaureerd, en dan moet verder onderzoek uitwijzen of het inderdaad om oorlogsbuit gaat die de rebellen nooit zijn komen ophalen.
De ontdekking is het resultaat van een uitgebreid onderzoek van de grotten rond de Judeawoestijn, dat in 2017 begon. Archeologen hebben al 20 voorheen onbekende grotten ontdekt.
Dankzij de droogte en klimatologische omstandigheden in de woestijn blijven oude artefacten vaak intact. Onderzoekers spreken zelfs van een ‘unieke tijdcapsule’.
Vorig jaar meldden onderzoekers dat ze 2200 jaar oude zilveren munten in een van de grotten hadden gevonden, en in 2021 kondigden archeologen aan dat een van de grotten nog niet eerder ontdekte fragmenten van de Dode Zeerollen bevatte – zo’n 60 jaar nadat de laatste stukken waren ontdekt.