Shutterstock

Archeologen doen fascinerende vondst in Egypte

Onderzoekers onthullen weer een stukje oud-Egyptische geschiedenis dankzij nieuwe ontdekkingen op een legendarische begraafplaats.

Er zijn al verschillende spectaculaire vondsten gedaan in Saqqara, ten zuiden van de Egyptische hoofdstad Caïro.

En nu heeft een groep archeologen nog een stukje oud-Egyptische geschiedenis blootgelegd dankzij verschillende opzienbarende ontdekkingen in de omgeving van de historische begraafplaats bij de oorspronkelijke hoofdstad van Egypte, Memphis.

Dat maakte de Egyptische hoogste raad voor archeologie bekend in een persconferentie in Gizeh.

De Egyptische archeologen hebben namelijk twee werkplaatsen met gereedschap opgegraven, die naar verluidt 2400 jaar geleden werden gebruikt om mensen en heilige dieren te mummificeren. Dat zegt Mostafa Waziri, de secretaris-generaal, in de persconferentie.

De eerste werkplaats, een rechthoekig gebouw met verschillende kamers met stenen bedden, schijnt te zijn gebruikt om mensen te mummificeren.

De onderzoekers vonden er onder meer potten van klei, rituele vaten en andere voorwerpen die lijken te zijn gebruikt voor het begrafenisritueel – zoals gereedschap om lichamen te ontdoen van hun organen.

Ook vonden de onderzoekers grote hoeveelheden linnen en hars, dat hoogstwaarschijnlijk gebruikt werd voor het balsemingsproces.

Conservering van heilige dieren

Naast deze werkplaats stuitten de archeologen ook op een apart gebouw, dat volgens de huidige aanwijzingen moet zijn gebruikt om heilige dieren te mummificeren.

Steek hieronder iets op over de archeologische vondsten:

Video

Naast de twee mummificatiewerkplaatsen vonden de archeologen ook twee nog onontdekte graven.

Het ene graf was vermoedelijk van de opperpriester Ne Hesut Ba, en in het andere graf schijnt de priester Men Kheber Ra te liggen.

De graven zijn respectievelijk 4400 en 3400 jaar oud, en vooral het graf van Ne Hesut Ba wordt gezien als ‘een belangrijk graf’ vanwege de prominente rol die de priester destijds vervulde.

Er zijn de afgelopen tijd nog meer grote vondsten gedaan in de omgeving.

Zo hebben archeologen onlangs vermoedelijk de oudste mummie ontdekt die ooit in Egypte is gevonden.