Shutterstock

Alternatieve crematiemethode wint aan populariteit: Oplossen in een vloeibaar mengsel

In slechts 4 à 6 uur is het lichaam opgelost. De methode schijnt een stuk duurzamer te zijn dan cremeren.

Misschien heb je weleens overdacht wat er met je stoffelijke resten moet gebeuren als je komt te overlijden.

De meeste mensen kiezen voor een begrafenis of een crematie.

Maar een nieuw alternatief begint in verschillende landen aan populariteit te winnen – en in de loop van 2023 zullen ook Britten deze mogelijkheid krijgen voor hun laatste reis.

We hebben het hier over resomeren – ook wel alkalische hydrolyse.

Tijdens dit proces wordt een lichaam in een biologisch afbreekbare zak in een drukvat gelegd.

De zak wordt gevuld met water en de alkalische stof kaliumhydroxide, en die wordt verhit tot ongeveer 160 graden °C – en in 4 à 6 uur worden de weefsels en organen afgebroken en opgelost tot een stroperige vloeistof.

Na het oplosproces worden de botten verpulverd tot een fijn wit poeder en op dezelfde manier aan de familie van de overledene overhandigd als gecremeerde as.

Een bijzonder voordeel van resomeren is dat het veel duurzamer zou zijn dan traditionele crematie.

Volgens de bedrijven achter de methode is de CO2-voetafdruk van resomeren twee keer zo klein als die van een traditionele crematie middels verbranding.

Zo zien de drukvaten van het crematiebedrijf Resomation eruit. Het bedrijf hoopt in de loop van 2023 zijn diensten uit te rollen in Groot-Brittannië.

© Resomation

De op water gebaseerde methode is in veel Amerikaanse staten en Canadese provincies al toegestaan, net als in Zuid-Afrika, waar aartsbisschop Desmond Tutu in 2022 werd geresomeerd.

Ook in Nederland wordt er gesproken over resomeren. Momenteel werkt de regering aan een voorstel om resomeren legaal te maken. Naar verwachting zal het wetsvoorstel in 2024 behandeld worden door het parlement.

De methode is eigenlijk al legaal in Groot-Brittannië, maar wordt tot nu toe alleen gebruikt om te testen of de restvloeistof veilig in het rioolstelsel van dat land kon worden geloosd – en dat blijkt gelukkig het geval te zijn.