Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Met de juiste genetische mutaties kun je supersterke botten of enorme spieren ontwikkelen.

© Shutterstock/ Rikke Jeppesen
Mens

5 superkrachten die dankzij genetische mutaties ontstaan

99,9% van je erfelijk materiaal deel je met anderen, maar het laatste stukje is uniek voor jou. Met de juiste genvarianten word je supersterk, ongelooflijk gezond of vrijwel onkwetsbaar.

1. De spieren van een sprinter

© Wikimedia Commons / tableatny

Het sportgen – zo noemen onderzoekers het gen ACTN3, dat het lichaam helpt het eiwit alfa-actinine 3 aan te maken. Dit speelt een belangrijke rol voor de zogenoemde witte spiervezels, die ook wel snelle of explosieve spiervezels genoemd worden omdat ze zich zeer snel kunnen samentrekken.

Als je een bepaalde variant van het sportgen hebt, ben je gemaakt om hard te lopen. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat verreweg de meeste professionele sprinters over deze variant van het sportgen beschikken.

2. Minimale slaapbehoefte

Vier uur slaap is genoeg voor een klein groepje mensen, de zogenoemde short sleepers. Zij zijn ook met heel weinig slaap zo fris als een hoentje en net zo uitgerust als iedereen.

Wetenschappers denken dat deze ongelooflijk geringe slaapbehoefte verband houdt met mutaties in bepaalde genen, waaronder het zogeheten hDEC2-gen.

3. Onbreekbare botten

© Shutterstock

Terwijl veel mensen kampen met broze botten, hebben maar weinig gelukkigen met het tegenovergestelde te maken: onbreekbare botten. Wetenschappers hebben ontdekt dat de botten van deze mensen hun kracht mogelijk ontlenen aan een mutatie in het gen LRP5, dat voor een zeer dichte botstructuur zorgt.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Yale ontdekten een familie in de staat Connecticut met deze mutatie. Veel leden van deze familie hebben een diepe en brede kaakpartij met botachtige uitgroeisels in het verhemelte, en niemand van hen had ooit een botbreuk opgelopen toen het onderzoek plaatsvond.

4. Supersmaak

De tong zit vol smaakpapillen. Die bevatten receptoren die verschillende smaaknuances oppikken.

© Wikimedia Commons / Saurabh R. Patil

Sommige mensen beleven smaken veel intenser dan andere. Wetenschappers zeggen dat deze ‘superproevers’ in een smaakwereld van neonkleuren leven, terwijl gewone stervelingen het met pasteltinten moeten doen.

Een deel van de verklaring van deze intense smaakbeleving is volgens wetenschappers gelegen in het gen TAS2R38. Dat codeert voor een bepaalde smaakreceptor die ervoor zorgt dat we bitter voedsel beter proeven. Mensen met deze genvariant proeven bijvoorbeeld koffie, spruitjes en alcohol sterker dan anderen.

Uit onderzoek is gebleken dat de bittere smaakreceptor ook op andere plaatsen dan de tong voorkomt. Zo zit hij in de neus, waar hij het immuunstelsel activeert. Mensen met een supersmaak hebben zelden last van een bijholteontsteking en hebben mogelijk ook een betere immuunverdediging dan anderen.

5. Superspieren

© Shutterstock

Een van de mutaties die de meeste jaloerse blikken trekken, is een verandering in het MSTN-gen. Die mutatie zorgt ervoor dat je spieren veel sneller groeien dan normaal.

Het gaat om een zeldzame genetische aandoening die myostatin-related muscle hypertrophy wordt genoemd. Zelfs kinderen kunnen eruitzien als geoefende bodybuilders. Mensen met deze ziekte hebben doorgaans grotere en sterkere spieren dan anderen en hun lichaam heeft minder vet.

Lees ook:

Hersenen

7 ideeën over de hersenen

10 minuten
Lichaam

KLACHTEN EN KWALEN: Daarom ruiken sommige mensen erger naar zweet dan anderen

14 minuten
Genetica

Roodharigen hebben betere genen

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg