Shutterstock

5 lessen van school die je weer mag vergeten

‘Leer de tafels uit je hoofd, want je zult niet altijd een rekenmachine op zak hebben.’ Hoewel je op de basisschool veel nuttigs hebt geleerd, zijn er ​enkele lessen die de tand des tijds niet hebben doorstaan. Met de hulp van onze lezers hebben we vijf opvallende lessen op een rijtje gezet.

1. ‘Pluto is een planeet’

Als je voor de millenniumwisseling op school zat, heb je waarschijnlijk geleerd dat Pluto de negende planeet in het zonnestelsel is. En tot 2006 was dat ook het geval. Dat hij niet langer als planeet geldt, komt niet door een wezenlijke verandering van Pluto.

In plaats daarvan heeft de Internationale Astronomische Unie op haar algemene vergadering van 2006 de definitie van planeten gewijzigd. Dit betekent dat planeten nu worden gedefinieerd aan de hand van drie parameters:

  • ze moeten in een baan rond de zon draaien
  • ze moeten bij benadering bolvormig zijn
  • hun baan moet zijn vrijgemaakt van andere objecten

Het laatste punt is de reden waarom Pluto geen planeet meer is, want het ijskoude hemellichaam heeft nog tal van planetoïden om zich heen.

Daarom is Pluto nu gedegradeerd tot dwergplaneet.

Zelfs als je je plas probeert op te houden, zal je blaas niet knappen.

© Shutterstock

2. ‘Als je niet naar de wc gaat, knapt je blaas’

‘Haast je naar de wc zodat je blaas niet knapt.’ Deze afschrikwekkende uitspraak is in de loop der jaren gebruikt als waarschuwing om leerlingen op tijd naar het kleine kamertje te krijgen.

Het is echter een mythe dat je kunt doodgaan een geknapte blaas als je te lang wacht met naar de wc gaan.

Als je eindeloos je plas probeert op te houden, zal het zenuwstelsel uiteindelijk dat signaal opvangen en zul je in je broek plassen.

Bij zeer dronken mensen kan de blaas wel knappen omdat alcohol alle normale lichaamsfuncties kan verstoren – ook het gevoel dat je moet plassen. Dit is echter uiterst zeldzaam.

Als een blaas barst, zal er urine in de buikholte lekken. Dit is pijnlijk, maar meestal ongevaarlijk, omdat artsen het vocht kunnen wegpompen en de schade kunnen herstellen.

Hoewel de appel wel bijdroeg aan de inspiratie van Newton, kreeg hij hem niet op zijn hoofd.

© Shutterstock

3. ‘Newton ontdekte de zwaartekracht toen er een appel op zijn hoofd viel’

Je kent vast het verhaal wel. Dat Isaac Newton tijdens het filosoferen onder een appelboom een appel op zijn hoofd kreeg en de zwaartekracht bedacht.

Dat verhaal klopt maar deels.

Want in William Stukeleys biografie over Isaac Newton uit 1752 staat dat Newton hem heeft verteld dat hij na het zien van een vallende appel ging overpeinzen waarom appels altijd recht naar beneden vallen.

Newtons zwaartekrachttheorie is dan wel geïnspireerd door vallende appels, maar dat hij er één op zijn hoofd kreeg, is je reinste fantasie.

Vóór de uitvinding van de mobiele telefoon was een rekenmachine belangrijker dan nu.

© Shutterstock

4. ‘Je zult niet altijd een rekenmachine op zak hebben’

Je leerkracht heeft je misschien urenlang tafels uit je hoofd laten leren. Met als argument dat je later vast niet altijd een rekenmachine op zak zou hebben.

Ter verdediging van je leerkracht: de uitvinding van de mobiele telefoon was ook moeilijk te voorspellen.

De Chinese Muur is een spectaculaire bezienswaardigheid. Maar hij is niet vanuit de ruimte te zien.

© Shutterstock

5. ‘De Chinese Muur is vanaf de maan te zien’

Met een lengte van 6000 kilometer is de Chinese Muur een indrukwekkend bouwwerk dat vandaag de dag, duizenden jaren na de bouw, nog steeds relatief intact is.

Maar hij is niet groot genoeg om met het blote oog vanuit de ruimte te kunnen zien. Daarvoor is de muur te smal en bovendien te veel één met het landschap.

Dit wordt bevestigd door astronaut Chris Hadfield, die enkele maanden in het internationale ruimtestation ISS heeft doorgebracht.