In de baarmoeder is een foetus omringd door water, dat smaakstoffen uit mamma’s voedsel bevat.

© YOUTUBE
Mens

5 ideeën over zwangerschap

Mannen zwangeren mee en baby’s worden al in de baarmoeder kieskeurig. Nieuw onderzoek kijkt naar de tijd waarin twee cellen versmelten tot één mens.

1: Foetus kan proeven wat mamma eet - FEIT

Als een zwangere vrouw bij haar ontbijt een glas sinaasappelsap drinkt, proeft het foetus in haar buik dat tien minuten later.

Tijdens de zwangerschap laat de placenta nuttige stoffen als zuurstof en voeding door naar de foetus, terwijl schadelijke bacteriën en virussen worden gestopt.

Maaltijden worden in de darmen afgebroken, waarna het bloed de voedingsstoffen opneemt. Als het bloed de baarmoeder bereikt, gaan de smaakstoffen door naar het vruchtwater of het bloed van het kind.

Na vier maanden heeft een foetus papillen op de tong en kan het proeven van het water om zich heen.

Uit onderzoek blijkt dat als een zwangere vrouw wortelsap drinkt, haar kind van wortels zal houden omdat het al aan de smaak gewend is.

2: Het brein zwangert mee’- FEIT

Vrouwen zijn tijdens de zwangerschap en in de kraamtijd warrig en vergeetachtig, wordt wel beweerd.

Onderzoekers hebben achterhaald dat het brein in die negen maanden inderdaad kan veranderen.

Een internationaal onderzoeksteam scande de hersenen van vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap. Het team keek vooral naar de grijze gebieden waarin de kern van de hersencellen een soort controlecentrum voor de rest van de hersenen vormt.

Van die grijze gebieden waren er verschillende tijdens de zwangerschap gekrompen.

Zo was de hippocampus – het geheugencentrum – kleiner geworden, wat kan verklaren waarom vrouwen in de kraamtijd soms vergeetachtiger zijn.

Ook slonken gebieden die te maken hebben met sociale vaardigheden en de verbinding met anderen. De witte gebieden in de hersenen waren evenredig toegenomen.

In de zogeheten witte stof lopen de verbindingen van de hersencellen, die tijdens de zwangerschap vermoedelijk beter met elkaar communiceren.

Dat betekent dat de hersenen van de nieuwbakken moeder mogelijk afgestemd zijn op het kweken van een band met het kind en het voldoen aan zijn of haar behoeften.

Hersenen zijn op vijf plekken zwanger:

3: Alleen vrouwen worden hormonaal - FICTIE

Niet alleen vrouwen belanden in een hormonale achtbaan als ze een kind krijgen. Ook de hormoonspiegel van de jonge vader schommelt.

Canadese onderzoekers stelden het gehalte van het hormoon prolactine vast bij 21 mannen – twee weken vóór de geboorte van hun kind, twee weken daarna en twee maanden daarna. De vaders beantwoordden ook vragen, waaruit bleek hoeveel ze zich om hun kind bekommerden.

De onderzoekers registreerden vóór en na de geboorte een hogere dosis prolactine. Prolactine komt voort uit de hypofyse, waar sociale vaardigheden zetelen.

Bij vrouwen regelt het hormoon de melkproductie, terwijl mannen er waarschijnlijk zorgzamer van worden en een band met het kind aangaan.

4: Alcohol is slecht voor het kind - FEIT

Alcohol is vergif, en als je drinkt gaan enzymen meteen aan de slag om het af te breken. Bij een foetus zijn de daarvoor nodige enzymen echter nog niet aangelegd.

Als een zwangere vrouw drinkt, gaat de alcohol via het bloed richting placenta.

Omdat alcohol een heel klein molecuul is, wordt het niet tegengehouden door het filter van de placenta, maar zwemt het rechtstreeks naar het vruchtwater of de bloedvaten van het kind.

De foetus heeft nog geen enzymen die alcohol verbranden, waardoor drank langer in het bloed of vruchtwater blijft zitten dan in het lichaam van volwassenen.Zo richt het gif meer schade aan.

Vooral het zenuwstelsel is kwetsbaar, want door alcohol kunnen de zenuwcellen zich niet meer zo goed delen. Heeft de foetus lange tijd veel alcohol in het lichaam, dan kan het geboren worden met het foetaal alcoholsyndroom.

Drinkt de moeder tijdens de zwangerschap te veel, dan kan het kind onder meer misvormde organen krijgen.

© CHILDREN'S RESEARCH TRIANGLE

5: Ouders hebben invloed op geslacht - FICTIE

De Amerikaanse arts Landrum Shettles lanceerde 30 jaar geleden de theorie dat het tijdstip van seks bepalend is voor het geslacht van het kind.

Maar daar klopt niets van.

De spermacellen bevatten óf een Y- óf X-chromosoom. In combinatie met een X-chromosoom van de eicel wordt het een meisje en in combinatie met een Y-chromosoom een jongen

Shettles stelde dat spermacellen met een Y-chromosoom sneller zijn. Een stel dat vlak voor de eisprong seks heeft, zou daardoor een jongen krijgen.

Aan de andere kant kunnen spermacellen met een X-chromosoom langer in de baarmoeder overleven. Seks 3 à 4 dagen vóór de eisprong zou daarom in een meisje resulteren.

De afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken ontkracht dat het tijdstip van seks invloed heeft op het geslacht van het kind.

Maar onderzoekers van Mount Sinai Hospital in de Canadese stad Toronto hebben 1411 zwangere vrouwen gevolgd, waarbij bleek dat vrouwen met een hoge bloeddruk vaker een jongen krijgen.

Hoe dat komt is nog niet bekend, en de komende jaren wordt er dan ook meer onderzoek naar verricht.

Lees ook:

Mens

Zintuig nr. zoveel

0 minuten
chalk writing sound
Hersenen

Hoog geluid activeert je oerinstinct

1 minuut
Gezondheid

Smog-kaart geeft inzicht in luchtverontreiniging op aarde

0 minuten

Log in

Fout: Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
ToonVerberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!