Slaapkop topfoto

3 feiten: Daarom zijn nachtbrakers beter

Als de snoozeknop je beste vriend is en je de eerste uren van de nacht liever besteedt aan andere dingen dan in bed liggen, is er goed nieuws. Je bent wellicht een hoogwaardige variant van het menselijk ras.

27 augustus 2017 door Nanna Vium

Er zijn maar weinig mensen die ronduit genieten van het geluid van de wekker die ons 's ochtends vroeg uit bed zoemt.

Maar sommige mensen weten de snoozeknop goed te vinden en mogen van zichzelf 10, 20 of 30 minuten lekker onder het warme dekbed blijven liggen. Wellicht omdat ze hun bedtijd de avond ervoor weer niet gehaald hebben.

Als jij zo iemand bent, hoef je je niet te schamen voor je luiheid of gebrek aan ruggengraat.

De wetenschap biedt namelijk meerdere redenen om blij te zijn met een rebels slaappatroon.

1. Je bent intelligenter****

Wees maar trots op het feit dat je 's morgens lekker lang in je nest blijft liggen en de kleine uurtjes besteedt aan Amerikaanse series.

Een onderzoek onder meer dan 1000 tieners van de Universiteit van Madrid wijst namelijk uit dat mensen die moeilijk uit bed komen onder meer een grotere kans hebben om hoger te scoren op inductief redeneren dan ochtendmensen.

De test die ze kregen voorgelegd geeft een goed beeld van de algehele intelligentie en de academische vaardigheden.

Een ander onderzoek door onder meer wetenschappers van de University of Sydney met volwassen proefpersonen kwam tot dezelfde conclusie.

'Onze resultaten wijzen erop dat nachtbrakers, anders dan je wellicht zou denken, meer kans hebben op een hoog IQ dan anderen,' zei de onderzoeksleider Richard D. Roberts in het wetenschappelijke tijdschrift Personality and Individual Differences.

2. Je bent creatiever

Een onderzoek met de titel Waarom nachtbrakers intelligenter zijn (pdf) van onder meer het University College London duidt erop dat creativiteit vaak veroorzaakt wordt door een onconventionele aanpak, die tot alternatieve oplossingen leidt.

Een deel van de conclusie is dat mensen met een onconventioneel slaappatroon vaak creatiever zijn.

Een ander onderzoek, onder medewerkers van de Amerikaanse luchtmacht, toont aan dat avondmensen significant beter zijn in zogeheten lateraal denken dan ochtendmensen – zelfs als de test 's morgens vroeg gehouden werd.

Lateraal denken is buiten de gebaande paden denken en wordt vaak in verband gebracht met creatieve oplossingen van problemen.

3. Je verdient meer – en hebt een auto

'You snooze you lose', is een populaire Engelse uitspraak. Maar de wetenschap maakt er gehakt van.

Een onderzoek onder meer dan 1000 volwassen mannen en vrouwen door onderzoekers van onder meer de University of Southhampton laat zien dat avondmensen vaak een hoger inkomen hebben dan ochtendmensen – en dat ze een grotere kans hebben om een auto te bezitten.

Test je IQ hier:

De IQ-test van Wetenschap in Beeld is een van de meest nauwkeurige en wetenschappelijk verantwoorde die op internet te vinden is. De test is ontwikkeld op basis van de universeel erkende WAIS-III (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Beter kun je je IQ zelf niet meten.

>> DOE DE GRATIS IQ-TEST HIER!

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: