Een wit bloedlichaampje jaagt op een bacterie.
Dit orgaan is niet veel groter dan een lucifersdoosje. Maar als we het niet hadden, zou zelfs de kleinste infectie dodelijk zijn.
Ons immuunsysteem bestaat voornamelijk uit witte bloedcellen, die ons beschermen tegen virussen en bacteriën. Maar de nieuwe witte bloedcellen die in ons beenmerg worden aangemaakt, zijn zo ongetraind dat ze ook gezonde cellen aanvallen.
Daarom moeten alle witte bloedlichaampjes eerst door de thymus heen, voordat ze in ons lichaam mogen patrouilleren. Hier vindt een keiharde selectie plaats die slechts één op de zoveel honderd bloedlichaampjes doorstaat. De rest wordt apart gezet en gedood.
Wil je meer weten over de grootste natuurrampen, woeste weersverschijnselen en hoe wetenschappers ze bestrijden? Probeer dan drie nummers van Wetenschap in Beeld.
2. Mesenterium houdt darmen op hun plaats
Vorig jaar hebben Ierse onderzoekers een nieuw orgaan ontdekt: het mesenterium.
Dit is een geplooid vlies dat de darmen op hun plaats houdt en er bijvoorbeeld voor zorgt dat de dikke darm rondom de dunne darm ligt.
Daarnaast komen de honderden dunne bloedvaatjes die door onze darmen lopen bijeen in het mesenterium, zodat er voedingsstoffen aan het bloed kunnen worden afgegeven.
Onderzoekers hopen dat de ontdekking van dit orgaan meer inzicht kan geven in darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn.
3. Epifyse is slaapverwekkend