Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Henning Dalhoff & Shutterstock
Mens

3 belangrijke organen die je nog niet kende

Vergeet je hersenen en je hart! In je lichaam zitten nog veel meer belangrijke organen die bijvoorbeeld je slaap regelen of je darmen onder controle houden. Dit zijn de onbekende helden van het lichaam.

1. Thymus regelt immuunsysteem

Een wit bloedlichaampje jaagt op een bacterie.

Dit orgaan is niet veel groter dan een lucifersdoosje. Maar als we het niet hadden, zou zelfs de kleinste infectie dodelijk zijn.

Ons immuunsysteem bestaat voornamelijk uit witte bloedcellen, die ons beschermen tegen virussen en bacteriën. Maar de nieuwe witte bloedcellen die in ons beenmerg worden aangemaakt, zijn zo ongetraind dat ze ook gezonde cellen aanvallen.

Daarom moeten alle witte bloedlichaampjes eerst door de thymus heen, voordat ze in ons lichaam mogen patrouilleren. Hier vindt een keiharde selectie plaats die slechts één op de zoveel honderd bloedlichaampjes doorstaat. De rest wordt apart gezet en gedood.

Wil je meer weten over de grootste natuurrampen, woeste weersverschijnselen en hoe wetenschappers ze bestrijden? Probeer dan drie nummers van Wetenschap in Beeld.

2. Mesenterium houdt darmen op hun plaats

Vorig jaar hebben Ierse onderzoekers een nieuw orgaan ontdekt: het mesenterium.

Dit is een geplooid vlies dat de darmen op hun plaats houdt en er bijvoorbeeld voor zorgt dat de dikke darm rondom de dunne darm ligt.

Daarnaast komen de honderden dunne bloedvaatjes die door onze darmen lopen bijeen in het mesenterium, zodat er voedingsstoffen aan het bloed kunnen worden afgegeven.

Onderzoekers hopen dat de ontdekking van dit orgaan meer inzicht kan geven in darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn.

3. Epifyse is slaapverwekkend

Lees ook:

Lichaam

FEIT OF FICTIE: Kun je sterven aan een gebroken hart?

5 minuten
Lichaam

Dit is het orgaan met de grootste oppervlakte

2 minuten
Ondt i maven depression
Gezondheid

Ongezonde darmen veroorzaken depressies

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg