© Henning Dalhoff & Shutterstock

3 belangrijke organen die je nog niet kende

Vergeet je hersenen en je hart! In je lichaam zitten nog veel meer belangrijke organen die bijvoorbeeld je slaap regelen of je darmen onder controle houden. Dit zijn de onbekende helden van het lichaam.

12 april 2018 door Rikke Jeppesen

1. Thymus regelt immuunsysteem

Een wit bloedlichaampje jaagt op een bacterie.

Dit orgaan is niet veel groter dan een lucifersdoosje. Maar als we het niet hadden, zou zelfs de kleinste infectie dodelijk zijn.

Ons immuunsysteem bestaat voornamelijk uit witte bloedcellen, die ons beschermen tegen virussen en bacteriën. Maar de nieuwe witte bloedcellen die in ons beenmerg worden aangemaakt, zijn zo ongetraind dat ze ook gezonde cellen aanvallen.

Daarom moeten alle witte bloedlichaampjes eerst door de thymus heen, voordat ze in ons lichaam mogen patrouilleren. Hier vindt een keiharde selectie plaats die slechts één op de zoveel honderd bloedlichaampjes doorstaat. De rest wordt apart gezet en gedood.

Wil je meer weten over de grootste natuurrampen, woeste weersverschijnselen en hoe wetenschappers ze bestrijden? Probeer dan drie nummers van Wetenschap in Beeld. 

2. Mesenterium houdt darmen op hun plaats

Vorig jaar hebben Ierse onderzoekers een nieuw orgaan ontdekt: het mesenterium.

Dit is een geplooid vlies dat de darmen op hun plaats houdt en er bijvoorbeeld voor zorgt dat de dikke darm rondom de dunne darm ligt.

Daarnaast komen de honderden dunne bloedvaatjes die door onze darmen lopen bijeen in het mesenterium, zodat er voedingsstoffen aan het bloed kunnen worden afgegeven.

Onderzoekers hopen dat de ontdekking van dit orgaan meer inzicht kan geven in darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn.

3. Epifyse is slaapverwekkend

Je dag-nachtritme wordt geregeld door een orgaan dat even groot is als een erwt en midden in de hersenen ligt. Deze zogenoemde epifyse staat via een zenuw in verbinding met het netvlies in je oog en registreert hoe licht het is.

Als het donker wordt, verhoogt de epifyse de productie van het hormoon melatonine, waardoor je slaperig wordt en minder honger krijgt.

VERKEN HET LICHAAM met een abonnement op Wetenschap in Beeld

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: