De kans dat een vlucht over de Atlantische Oceaan getroffen wordt door zware turbulentie, is nu 55 procent hoger dan 40 jaar geleden.
Dit blijkt uit een nieuw rapport. En volgens de onderzoekers zijn de stijgende temperaturen op aarde de oorzaak van de extra turbulente uren in het vliegtuig.
Onzichtbare turbulentie raast over oceaan
Onderzoekers van de universiteit van Reading in Engeland analyseerden meteorologische gegevens van 1979 tot 2020.
Naarmate de opwarming van de aarde is toegenomen, komt ook de zogeheten clear-air turbulence vaker voor, zo blijkt uit hun rapport, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Geophysical Research Letters.
Dit specifieke type turbulentie is vernoemd naar weersomstandigheden die onzichtbaar zijn voor het blote oog en die zware windstoten en luchtzakken veroorzaken. Het kan ervoor zorgen dat je dienblad met eten salto’s maakt op het klaptafeltje van je vliegtuigstoel.
Tegenwoordig wordt een gemiddelde locatie boven de Atlantische Oceaan bijna 27,5 uur per jaar getroffen door ernstige clear-air turbulence. Dat is 55 procent meer dan de 17,7 uur uit 1979, aldus het rapport.

Kaart waarop je ziet waar de kans op clear-air turbulence het meest is toegenomen. Hoe meer rood, hoe meer de kans op zware turbulentie is gestegen.
Opwarming van de aarde maakt wind onvoorspelbaar
Clear-air turbulence ontstaat wanneer de wind snel van richting en snelheid verandert.
En door de opwarming van de aarde gedragen winden zich vaker grillig. Dit komt doordat de atmosfeer warmer is geworden en de stratosfeer aan de polen kouder.
Het temperatuurverschil tussen de luchtlagen maakt windstoten veranderlijker – en vluchten onrustiger.
Het nieuwe rapport laat ook zien dat de kans op clear-air turbulence het meest is toegenomen boven de Atlantische Oceaan en de VS – waar het luchtverkeer buitengewoon druk is.
Het noordelijk halfrond is het zwaarst getroffen door de toenemende clear-air turbulence, maar het is nog onduidelijk waarom.
Wel staat vast dat deze onzichtbare, heftige turbulentie nog vaker zal voorkomen als de mondiale temperatuur blijft stijgen.
In een studie uit 2017 wezen onderzoekers van de universiteit van Reading er al op dat de kans op ernstige clear-air turbulence twee tot drie keer hoger wordt als de uitstoot van broeikasgassen niet wordt beperkt.