Shutterstock

Zeewier helpt het klimaat tegen boerende koeien

Zeewier in het voer verwijdert ruim 80 procent van het schadelijke methaan uit de boeren van koeien. En klimaatvriendelijke biefstukken in het koelschap kunnen cruciaal zijn voor een duurzame toekomst.

Als je je boodschappenkar volgooit, kun je één ding doen om het klimaat te helpen: de biefstuk overslaan.

Rundvlees staat boven aan de lijst van klimaatbelastende voedingsmiddelen. Dit is vooral te wijten aan het methaan in koeienboeren en -winden.

Maar er is goed nieuws.

Een handvol zeewier in het voer kan de methaanuitstoot van koeien ruim 80 procent verminderen, blijkt uit een nieuwe studie van onderzoekers van de University of California, Davis.

Een handje zeewier tegen het broeikaseffect

De voedselproductie is verantwoordelijk voor ruim een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Volgens de VN is 14,5 procent rechtstreeks afkomstig van de veehouderij.

Methaan blijft niet zo lang in de atmosfeer als CO2, maar heeft wel een 28 keer zo groot opwarmend effect.

In de studie mengden de onderzoekers gedurende vijf maanden 80 gram zeewier in het voedsel van Angusrunderen.

Elke dag kregen de dieren ook een lekkernij via een apparaatje dat hun adem meet. Zo konden de onderzoekers zien hoeveel methaan de boeren van de koeien bevatten.

En de resultaten waren indrukwekkend. In die periode stootten de koeien 82 procent minder methaan uit dan een controlegroep die geen zeewier had gekregen.

© shutterstock/ ken ikeda madsen

Zeewier blokkeert giftige koeienwinden

Koe stoot methaan uit

Een koe stoot circa 500 liter methaangas per dag uit. Methaan verwarmt het klimaat 28 keer zo sterk als CO2.

Broeikaseffect neemt toe

De broeikasgassen vangen de zonnestralen op en sturen ze terug naar de aarde, waardoor de temperatuur stijgt.

Zeewier maakt koe methaanvrij

Uit proeven blijkt dat koeien 82 procent minder methaan uitstoten als ze dagelijks wat zeewier krijgen.

Het zeewier had geen negatief effect op de voeding van de koeien: ze kwamen evenveel aan als de controlegroep. Uit blindproeverijen bleek ook dat er geen smaakverschillen waren in vlees en melk.

Roodwier bestrijdt methaan met dubbelgangers

Het grote effect ontstaat doordat sommige roodwieren methaanwerend zijn. Voor hun zelfverdediging produceren ze methaanachtige stoffen, zoals bromoform.

In de koeienmaag blokkeren die dubbelgangers de enzymen die het echte methaan aanmaken.

Bromoform is in grote doses schadelijk voor de mens, maar de onderzoekers zeggen de concentratie in rundvlees onder het meetbare niveau te kunnen houden.

Onderzoekers: vlees staat ook op het menu van de toekomst

Maar waarom zou je vlees eten? Moeten we niet overschakelen op een plantaardig dieet in het belang van het klimaat?

Dat ligt eraan: wetenschappers wijzen erop dat niet alle grond op de planeet geschikt is voor akkerbouw.

Wel is er veel ruimte voor dieren om te grazen. Dus als we rekening willen houden met zowel voedselveiligheid als klimaat, dan zal een duurzame vleesproductie noodzakelijk zijn.

Critici hebben echter drie bezwaren tegen zeewier als de grote redder van de vleesproductie:

  • het is onhaalbaar om zeewier te kweken voor de 1,5 miljard koeien op aarde
  • het voer is onpraktisch wanneer koeien grazen – en juist dan stoten ze het meeste methaan uit
  • het nieuwe dieet verandert niets aan de uitstoot in andere schakels van de rundvleesproductie

Volgens de sceptici is er maar één oplossing die zoden aan de dijk zet: minder vlees eten.

Toch zijn de Californische wetenschappers achter het zeewierdieet optimistisch. Ze bestuderen nu hoe ze ook grazende koeien zeewier kunnen voorschotelen.