Shutterstock

Windmolens wereldwijd oogsten steeds meer energie

Hoewel het klimaat opwarmt, is de gemiddelde windkracht in Europa, Azië en Noord-Amerika de afgelopen tien jaar met 5,4 procent toegenomen. Dat blijkt uit een nieuwe, verrassende analyse.

Een nieuwe analyse van windsnelheden over de hele wereld brengt goed nieuws voor windmolens.

De laatste 10 jaar waait het harder in Europa, Azië en Noord-Amerika – daar waar de meeste windmolens op het land staan.

Het resultaat van de analyse door een onderzoeksteam van de Princeton University in de VS is verrassend, omdat je bij een warmer klimaat juist het tegenovergestelde verwacht.

Vindmøller

Sinds 2010 is de gemiddelde windkracht 5,4 procent toegenomen in Europa, Azië en Noord-Amerika, waar de meeste windmolens staan.

© Shutterstock

Temperatuurveranderingen jagen wind aan

De wind aan de breedtegraden waar de meeste turbines staan, wordt gevormd door het verschil in temperatuur tussen de evenaar en de polen.

Dit verschil wordt elk jaar kleiner, doordat de temperatuur aan de polen sneller stijgt dan in de rest van de wereld. Daardoor is de wind tussen 1978 en 2010 afgenomen.

De analyse laat zien dat de wind in die periode elke 10 jaar afnam met 2 procent, ofwel 0,08 m/s. Maar daarna ging de ontwikkeling de andere kant op.

Sinds 2010 nam de windsnelheid toe met 5,4 procent, van 3,13 tot 3,30 m/s. Dat lijkt niet zo veel, maar het verschil betekent dat er nu veel meer uren zijn waarin een windmolen energie kan oogsten dan 10 jaar geleden het geval was.

Windmolens vangen 17 procent meer wind

Een windmolen kan elektriciteit opwekken als de windsnelheid meer dan circa 3 m/s is. De onderzoekers berekenden dat de ontwikkeling in de windkracht sinds 2010 betekent dat een windmolen nu gemiddeld
17 procent meer bruikbare wind ontvangt.

Als de wind te sterk wordt, bij zo’n 25 m/s, slaan windmolens af om schade te voorkomen. Daarvoor worden de bladen van de wind af gedraaid en wordt de rotatie gestopt.