Craig Stevens/NIWA
6 boring

Wetenschappers vinden verborgen wereld onder het ijs

In 2022 boorden Nieuw-Zeelandse wetenschappers 500 meter in het ijs van Antarctica, waar ze op een zwerm leven stuitten.

In 2022 gingen 24 wetenschappers uit Nieuw-Zeeland naar Antarctica om oceaanstromingen, smeltwater en klimaatverandering te bestuderen. Hier zie je de expeditie in beeld.

Wetenschappers gaan naar ijsplaat
© Craig Stevens/NIWA

1. Wetenschappers gaan naar ijsplaat

Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland zijn op weg naar het Ross-ijsplateau, zo groot als Frankrijk, op Antarctica. Onderweg tankt het vliegtuig bij met brandstof die is achtergelaten door de transportploeg die zwaar materieel vervoert.

Tenten smelten de sneeuw
© Craig Stevens/NIWA

2. Tenten smelten de sneeuw

De 24 onderzoekers slapen allemaal in een eigen tent. Om warm te blijven slapen ze op thermomatrassen. De tenten worden relatief warm, vooral in de zomer, en zakken daarom langzaam steeds verder weg in de sneeuw.

Warm water boort zich naar zee
© Craig Stevens/NIWA

3. Warm water boort zich naar zee

Wetenschappers boren door het ijs met een warmwaterboor. Die smelt gaten in het ijs met behulp van water van 90 °C. Dit vereist grote precisie, want de apparatuur dreigt voortdurend te bevriezen, wat het einde van de expeditie zou betekenen.

Sensoren halen gegevens uit zee
© Craig Stevens/NIWA

4. Sensoren halen gegevens uit zee

De wetenschappers laten allerlei wetenschappelijke apparatuur door het gat in het ijs zakken, zoals geluidssensoren die oceaanstromingen meten en boorapparatuur waarmee monsters kunnen worden genomen van de zeebodem onder Antarctica.

Onverwacht leven duikt op
© Craig Stevens/NIWA

5. Onverwacht leven duikt op

Een camera wordt neergelaten naar 350 meter onder het ijs – en ineens zit het beeld vol met schaaldiertjes. Wetenschappers staan versteld dat er leven kan zijn in het koude water, zo ver van het zonlicht, en de vondst haalt wereldwijd de krantenkoppen.

3D-beelden tonen ijsstructuur
© Craig Stevens/NIWA

6. 3D-beelden tonen ijsstructuur

Een sneeuwscooter trekt radarapparatuur in containers over het ijs. Dankzij de metingen kunnen wetenschappers de ijskappen in drie dimensies in beeld krijgen, waardoor ze het effect van klimaatverandering op Antarctica in kaart kunnen brengen.

7. Met het vrachtvliegtuig naar huis

Een C130, ofwel een Hercules, brengt de wetenschappers terug naar Nieuw-Zeeland. Langs het vrachtruim zijn passagiersstoelen geplaatst, maar het is niet ontworpen voor het comfort, dus de passagiers worden flink door elkaar geschud.