Melanie Gonick, MIT

Wetenschappers maken ultralichte zonnecellen die dunner zijn dan een mensenhaar

Zonnecellen hebben het potentieel om bijna elk oppervlak in een energiebron te veranderen.

Zonnecellen zijn essentieel voor de groene transitie, en steeds meer gebouwen en daken over de hele wereld krijgen zonnepanelen.

Nu heeft een groep Amerikaanse onderzoekers een belangrijke stap gezet naar de ontwikkeling van nog slimmere zonnecellen die op allerlei oppervlakken gebruikt kunnen worden.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een productietechniek ontwikkeld voor flinterdunne zonnecellen die op van alles en nog wat kunnen worden gemonteerd, zoals zeilen en dekzeilen.

Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in een artikel in het tijdschrift Small Methods. Het artikel is nog niet beoordeeld door onafhankelijke deskundigen op dit gebied.

Zie hoe de onderzoekers de ultralichte zonnecellen produceren in deze video:

Gemaakt van elektronische inkt

De zonnecellen zijn gemaakt van nanomaterialen in de vorm van een elektronische inkt.

De ultralichte zonnepanelen onderscheiden zich doordat ze kunnen worden gelijmd op een dun, duurzaam stuk stof dat op elk oppervlak kan worden bevestigd – en met deze technologie kan volgens de onderzoekers de productie van de ultralichte zonnepanelen worden opgeschaald.

De zonnecellen, die dunner zijn dan een haar, wegen een honderdste van gewone zonnepanelen en wekken 18 keer zo veel vermogen per kilo op.

Omdat ze zo dun en licht zijn, kunnen ze op de meest uiteenlopende oppervlakken worden gelamineerd, zeggen de onderzoekers.

Op de zeilen van een boot kunnen ze bijvoorbeeld op zee stroom leveren, op tenten en dekzeilen kunnen ze gebruikt worden bij rampenbestrijding – en aan de vleugels van drones kunnen ze de vliegtijd verlengen.

Voordat de zonnepanelen klaar zijn voor productie op grote schaal moeten de onderzoekers nog uitvogelen hoe de cellen het beste kunnen worden beschermd tegen zuurstof en vocht, zodat ze niet achteruitgaan.

Flowbatterij

De zonne-flowbatterij combineert een zonnecel met chemicaliën die stroom kunnen opwekken.

© Wenjie Li et al. / Universiteit van Wisconsin-Madison

Lees ook:

Gewone zonnecellen worden beschermd door glas, maar een extra laag glas zou de flinterdunne zonnecellen veel minder flexibel maken, dus werken onderzoekers aan een alternatieve manier om ze te beschermen.

Het onderzoek wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Amerikaanse wetenschapsfonds en de Canadese onderzoeksraad voor wetenschap en techniek.