Gemaakt van elektronische inkt
De zonnecellen zijn gemaakt van nanomaterialen in de vorm van een elektronische inkt.
De ultralichte zonnepanelen onderscheiden zich doordat ze kunnen worden gelijmd op een dun, duurzaam stuk stof dat op elk oppervlak kan worden bevestigd – en met deze technologie kan volgens de onderzoekers de productie van de ultralichte zonnepanelen worden opgeschaald.
De zonnecellen, die dunner zijn dan een haar, wegen een honderdste van gewone zonnepanelen en wekken 18 keer zo veel vermogen per kilo op.
Omdat ze zo dun en licht zijn, kunnen ze op de meest uiteenlopende oppervlakken worden gelamineerd, zeggen de onderzoekers.
Op de zeilen van een boot kunnen ze bijvoorbeeld op zee stroom leveren, op tenten en dekzeilen kunnen ze gebruikt worden bij rampenbestrijding – en aan de vleugels van drones kunnen ze de vliegtijd verlengen.
Voordat de zonnepanelen klaar zijn voor productie op grote schaal moeten de onderzoekers nog uitvogelen hoe de cellen het beste kunnen worden beschermd tegen zuurstof en vocht, zodat ze niet achteruitgaan.
Gewone zonnecellen worden beschermd door glas, maar een extra laag glas zou de flinterdunne zonnecellen veel minder flexibel maken, dus werken onderzoekers aan een alternatieve manier om ze te beschermen.
Het onderzoek wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Amerikaanse wetenschapsfonds en de Canadese onderzoeksraad voor wetenschap en techniek.