Shutterstock
Konsekvenser ved indlandisen smelter topbillede

Wat zou er gebeuren als al het ijs op aarde smolt?

Als al het ijs op aarde smolt, zouden de gevolgen niet te overzien zijn. De zwaarst getroffen gebieden zouden Noord-Amerika en Europa zijn, waar hele stukken van de continenten zouden verdwijnen.

Als al het ijs op aarde smelt, dan stijgen de oceanen zo'n 70 meter

Maar voordat zoiets gebeurt, moet de aardbol veel warmer zijn dan hij nu is.

Bij de 70 meter zeestijging zou dan nog eens 30 meter komen doordat het bestaande vloeibare water uitzet – warm water heeft immers een groter volume dan koud water.

Gevolgen voor de hele wereld

Van een zeestijging van 70 meter heeft de hele wereld last, en als het van de ene dag op de andere gebeurt, zal het de helft van de wereldbevolking direct beïnvloeden – en de andere helft indirect, want daar zullen ineens 3,5 miljard mensen thuisloos zijn.

Van al het ijs op aarde zit 99 procent in drie grote ijskappen: het landijs op Groenland is goed voor zo'n 7 meter zeestijging, West-Antarctica voor 8 meter, en Oost-Antarctica voor nog eens 55 meter.

De ijskappen bevatten water voor een zeestijging van 70 meter – wat zeker voor de lage landen rampzalig zou zijn.

Gevolgen voor Europa

Als deze drie ijskappen zouden smelten, zou het water echter niet overal op aarde evenveel stijgen.

Doordat de ijskappen veel massa aantrekken en het aardse gravitatieveld daardoor verschuift, loopt het water van het ijs dat op Groenland smelt, naar de zuidelijke Stille Oceaan, en water van Antarctisch ijs laat de zeeën rond Europa en Noord-Amerika stijgen.

En dan is het einde België en Nederland. Het klimaatpanel van de VN meldt dat al het ijs op Groenland in slechts 1000 jaar weg kan zijn als de temperatuur ten opzichte van vandaag slechts 1 tot 4 °C stijgt.