GSFC/SVS/NASA
zeewervelingen, eddies, klimaatveranderingen, zeetemperatuur, opwarming van de aarde, zeestromingen

Warmer klimaat zet turbo op zeestromingen

De zeeën worden steeds warmer. Kolken die warm en koud water mengen, krijgen daardoor meer energie, met grote gevolgen voor het zeeleven.

Het klimaat op aarde verandert. Door de opwarming van de aarde stijgen de zeetemperaturen mee met de zeespiegel.

Nu hebben wetenschappers ontdekt dat de hogere watertemperaturen een effect hebben op de zeestromingen aan de oppervlakte, de zeewervelingen.

Wervelingen mengen het zeewater

Zeewervelingen zijn tussen de 10 en 100 kilometer breed en spelen een cruciale rol voor de circulatie van het water in de oceanen. Ze vermengen warm en koud water, zout en zoet, brengen voedingsstoffen rond en hebben een grote invloed op de toestand van de oceanen.

100 km breed kunnen zeewervelingen worden. Als het warmer wordt, stijgen het energieniveau en de rotatiesnelheid.

Bewaking via satellieten

Wetenschappers bekijken de zeewervelingen vanuit de ruimte. Met behulp van satellieten kunnen ze voortdurend de hoogte van het zeeoppervlak bepalen, en door deze te analyseren bepalen hoeveel energie de zeewervelingen bevatten.

Zo hebben de onderzoekers een verandering opgespoord die ze nog nooit eerder hebben gezien.

Er lijken zich meer zeewervelingen te vormen dan vroeger, en de reeds bestaande wervelingen hebben meer energie. Uit de analyses blijkt zelfs dat de zeewervelingen per decennium tot 5 procent energierijker worden.

Wervelingen zijn de zeethermostaat

De veranderingen in zeewervelingen zijn belangrijk omdat de waterstromen een cruciale rol spelen voor al het zeeleven.

Ze regelen warmte, koolstofopname, voedingsstoffen en de levenscyclus. En als ze plotseling van patroon veranderen, kan dat grote gevolgen hebben.

Zeewervelingen lijken misschien onbeduidend in grote klimaatmodellen, maar de onderzoekers wijzen erop dat oceaanstromingen belangrijk zijn voor het voorspellen van het klimaat.

De onderzoekers pleiten ervoor de rol van zeewervelingen als thermostaat van de oceanen mee te nemen in toekomstige klimaatmodellen om deze nauwkeuriger te maken.