Shutterstock

VN: Afrika heeft hulp nodig bij klimaatveranderingen

Afrika wil compensatie voor klimaatveranderingen van rijke landen, die veel meer vervuilen dan arme.

Klimaatverandering zal landen in Afrika onevenredig hard treffen als er niet wordt geïnvesteerd in hulp bij de transitie.

Dat zegt de Wereld Meteorologische Organisatie van de VN, WMO, in een nieuw rapport.

‘Afrika is slechts verantwoordelijk voor 2 tot 3 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, maar het continent warmt sneller op dan het gemiddelde. Vorig jaar haalde Afrika de lijst van de vier heetste plaatsen,’ schrijft de WMO in het rapport over het klimaat in Afrika in 2021.

Cruciaal belang

Dat is verschenen op een moment dat Afrika eist dat rijkere landen, die veel meer vervuilen, doneren aan projecten op het arme continent en het compenseren voor de klimaatverandering.

Deze eisen zullen naar verwachting op COP27 – de volgende VN-klimaattop in november in Egypte – herhaald worden.

Volgens de WMO zijn investeringen in aanpassing aan het klimaat van cruciaal belang.

Naar schatting kost de klimaatverandering de Afrikaanse landen rond 2030 zo’n 50 miljard dollar, vooral door droogte en overstromingen.

Het rapport wijst er ook op dat veranderde neerslagpatronen in de Hoorn van Afrika tot de ergste droogte in ruim 40 jaar hebben geleid.

Zuid-Soedan meldde vorig jaar de ergste overstromingen in 60 jaar, terwijl Tsjaad dit jaar te kampen had met de zwaarste regenval in ruim 30 jaar.

Volgens de wetenschappers worden extreme hitte en hevige regenval verergerd door de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Dit zal alleen maar toenemen als de opwarming van de aarde doorgaat, zeggen ze.

‘Om de weerbaarheid van Afrikaanse landen te vergroten, moet het continent de inspanningen om waarschuwingssystemen en klimaatdiensten op te zetten versnellen,’ zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.

Het rapport waarschuwt ook dat vier van de vijf Afrikaanse landen over zeven jaar waarschijnlijk onvoldoende water hebben.

Watertekorten alleen al kunnen dan voor zo’n 700 miljoen ontheemden zorgen, aldus het rapport.