Verregaande visie: Sneeuwkanonnen moeten gletsjers weer bevriezen

Een Nederlandse onderzoeker wil de smeltende gletsjers redden door er elke zomer kunstsneeuw op te blazen.

© Shutterstock

4000 sneeuwkanonnen en een halve gletsjer. Dat zijn de benodigdheden voor het plan van een Nederlandse onderzoeker die de klimaatverandering in Zwitserland wil omkeren.

Het idee komt uit de koker van gletsjerwetenschapper Hans Oerlemans, die zijn spectaculaire plan presenteerde op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Geosciences Union in Wenen.

Hij wil sneeuwmachines inzetten om de kolossale Morteratsch-gletsjer in de oostelijke Zwitserse Aplen nieuw leven in te blazen.

Elke zomer moeten ze de ijskap van sneeuw voorzien, zodat de warme zonnestralen het ijs niet doen smelten.

Sneeuw op gletsjer geblazen

Zelfs een dun laagje sneeuwkristallen weerkaatst genoeg zonlicht om het ijs dat eronder ligt te beschermen, zo meent de gletsjerwetenschapper.

De sneeuwkanonnen moeten smeltwater van meertjes langs de gletsjer omzetten in ijskristallen met behulp van koude lucht en die vervolgens op de wegkwijnende ijskap blazen.

De Morteratsch-gletsjer, een bekende trekpleister voor skiërs in Zwitserland, krimpt met 30 tot 40 meter per jaar.

Oerlemans heeft berekend dat de ijskap binnen 20 jaar met 800 meter kan aangroeien als de sneeuwkanonnen er elke zomer slechts een paar centimeter sneeuw op achterlaten.

© Wikimedia Commons // NASA Goddard Space Flight Center

Noordpool moet aangroeien

De Morteratsch-gletsjer is niet de enige ijskap die met een verontrustende snelheid aan het smelten is – de Noordpool heeft het ook zwaar te verduren. Zo werd het zee-ijs in het centrale deel van de Noordelijke IJszee tussen 1975 en 2012 65 procent dunner.

Daarom heeft een team wetenschappers nu een vergelijkbare oplossing voorgesteld, maar dan op een veel grotere schaal. Ze willen het Noordpoolgebied opnieuw bevriezen door er eerst 10 en vervolgens 100 miljoen windmachines neer te zetten, die water op de smeltende ijskappen moeten blazen.